Solna, Nationalarenan, rutten moral, kompisgänget och juridiken


Det drar ihop sig i härvan kring Nationalarenan i Solna, läser jag i Dagens Samhälle. Åklagaren ska snart bestämma sig för om han ska väcka åtal mot Solnas representant i gruppen som skulle driva frågan om Monumentet Över Männen - en grupp där Sune Reinhold, dåvarande stadsdirektör, hade nöjet att både avlönas av Arenagruppen och Solna kommun. Ett smärre konststycke i kategorin Sitta på två stolar....
Det saken handlar om nu är vilka som ska delges misstanke om mutbrott. Tyvärr ligger inte artikeln uppe på nätet än, men det handlar om flera personer.

Sune Reinhold har tagit emot 800 000 spänn i sitt egna lilla konsultbolag SuRe Konsult - pengar som kommit från bolagen bakom arenabygget. Samtidigt har han varit Sveriges näst högst betalde stadsdirektör, med en lön på nästan 120 000 i månaden. Själv säger naturligtvis Sune Reinhold att han inte gjort nåt fel - för han har fått OK av sin arbetsgivare. Arbetsgivaren Solna kommun- i det här fallet kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen - kan under pistolhot gå med på att han kanske sett Sunes avtal, men inte reagerat eller protesterat, med en hel radda av konstiga ursäkter.

Man kan tycka det är märkligt att Salminen därför inte åkte rakt i papperskorgen vid valet, men orsakerna därtill finns det anledning att återkomma till. Faktum är att Solna numer befolkas av en massa folk som dels inte har nån känsla för AIK, eftersom de är inflyttade, dels fortfarande tror att AIK kommer att vika ner sig, dels faktiskt inte fattar att en tom arena kommer kosta en jävla massa pengar. Och dels för att många av de som bor i Solna inte tänker bo kvar där - precis som med resten av Stockholm. Det här är inte deras bekymmer, helt enkelt. Och moralen rycker de på axlarna åt....

Självklart stinker det här. Lika självklart är det nog att ingen kommer dömas. Jag är till och med tveksam till om det kommer att gå till domstol. Inte för att jag är jurist, utan för att min magkänsla säger mig det. Jag tror att det kommer avskrivas, brott kan inte styrkas - för klantig och godtrogen är ju inga brott, eller hur?
Under tiden kommer att fotbollens världsarv att rivas, mitt älskade AIK kommer att tvingas spela långt-bort-i-helvete eller för ödsliga läktare på just Nationalarenan, trafikeländet i Solna kommer nå nya nivåer. Och borgarna i Solna kan under stilla visslingar stoppa det pinsamma - men inte brottsliga, observera det! - resultatet i nåt arkivskåp.

Det här måste också ses i ljuset av att klubbarna onekligen verkar dras med andra kostnader - typ böter. Eller att idrotten kan få betala bevakningen av sina tävlingar i fortsättningen.
Fast i slutänden blir det som vanligt skattebetalarna som kommer få stå för fiolerna.

Johanna Graf om De Mäktiga Männens monument över sig själva, Svenska Dagbladet om arenadrömmar... Expressen om AIK:s jätteböter, DN om klubbarnas ansvar för bevakning, och att AIK Hockey äntligen fick rätt mot Solna kommun...

Bilden? Kända spelare ur de lag som bestämt sig för att ha Nationalarenan som hemmaplan...

1 kommentarer:

Om det är till någon tröst hatar vi Bajare "vår" kommande arena lika mycket. I stort sett samma slipsnisse-visioner-event-fenomen där.
Frågan är mest vad som kommer först: "hoppsan"-notan till skattebetalarna eller ett liknande mygelavslöjande.