Ingen kan göra allt. Alla kan göra något.

  Så vad kan jag, lilla människa, göra för att bidra till en bättre värld? Jag tycker man ska fråga sig det, för jag är så jävla trött på folk som påstår att "det spelar ingen roll vad jag gör - saker händer ändå". Det kanske låter en smula patetiskt, ett skri från ett avsomnat sextiotal, men vad gör det? Om människor spontant på nätet kan komma överens om att rösta kvar en tondöv jävel med två vänsterfötter i ett dansprogram så borde man väl kunna komma överens om viktiga saker. Också.

  Alla kan göra något.

  - Köp inte matvaror bara för att de är billiga. Fundera tre sekunder på om djuren levt drägligt. Kolla om varorna utsatts för konstiga saker. Är du osäker ska du fråga handlaren - för då kommer handlaren att fråga sin leverantör och sånt kan sätta snöbollar i rullning. Och som alltid - är något helt GALET billigt, så är det garanterat nåt som är galet.

  - Fortsätt handla i din lilla lokala butik, istället för att åka till storköpsladorna. Det kanske är billigare, men är det inte värt något att ha kvar lokala butiker? Fundera på om du verkligen vill ha stendöda stadskärnor, om du verkligen tycker att det bara är folk med bil som ska kunna handla billigt?

  - Åk inte till ställen där människor torteras och förtrycks för sina åsikters skull. Varje turistkrona som INTE slösas där är alltid en spik till i regimens kista.

  - Köp inte stöldgods. Aldrig. Kostar cigarretterna på tok för billigt är det förmodligen nåt som är på tok. Utan folk som köper stöldgods finns det ingen marknad för tjuvar.

  - Betala inte svart. I synnerhet inte om du bygger om hemma - går nåt åt helvete kommer det att bli tre gånger så dyrt att åtgärda det.

  - Köp inte kläder som du tror tillverkas i slavfabriker. Kolla ordentligt att det finns garantier för att saker gjorts under mänskliga förhållanden. Det gäller givetvis skor och cyklar och datorer också.

  - Prata med folk om det här. Just din lilla, lilla insats kan tillsammans med alla andras små insatser bli jättestort. Och till sist kan det påverka.

  - Fuska inte med a-kassa eller sjukpenning eller VAB. Din lilla vinst kommer att skada alla de som verkligen behöver hjälp.

  - Köp inte smink som testats på djur. Och kan affären inte garantera det - köp inte.


Det finns mängder med saker man kan göra. Ingen kan, eller behöver göra allt. Men alla kan göra något. Tillsammans kan vi komma på fler saker. Köp dit Fairtradekaffe istället. Handla ekologiskt. Handla nära. Och prata med varandra.

9 kommentarer:

"Köp inte matvaror bara för att de är billiga."

Självklart kommer man köpa matvaror för att de är billiga.
Detta med att köpa lokalt är bara skrävlande från högersidan.

Samtidigt som en lag skapades 2008 att arbetskraftsinvandring fritt får tas in av arbetsgivare så kommer ju svenskar vara arbetslösa.
Samma klientel vill man ska köpa närproducerat. Men vadå en Svensk Oxfilé kostar 500 kr en brailansk kan du få för 99 kr på extrapris.

Samtidigt kör borgeligheten sönder socialförsäkringarna samtidigt som Bostadskostnader ökar och maten blir dyrare.

Nä för de, denna regim gjort fattiga gäller det att vända på slantarna och då kommer sjuka, arbetslösa köpa billigt i första hand.

 

Alla kan göra något. Det du beskriver är faktiskt rent kontraproduktivt. För att bli nostalgisk - den tidiga arbetarrörelsen valde många gånger att gå mot den egna plånboken bara för att nå framåt. Kooperation, sympatistrejker etc.
Inte heller finns det nån anledning att ta bort lagar - vill vi att utländsk arbetskraft ska ha samma villkor som oss får vi fanimig gå tillbaka till traditionellt fackligt arbete. Och det är ju precis vad vi gör nu, med vårt krav på huvudentreprenörsansvar

 

Självklart blir det kontraproduktivt
Men vad göra?
När Högern skapar en lag som ger arbetsgivarna fritt fram ta hit arbetskraft från utlandet dessa dumpar löner vilket innebär låglöner blir lägre höglöner blir högre.
Samtidigt får Svenskar gå arbetslösa

Arbetslösa har i sin tur dålig eller misserabel ersättning, en del ingen ersättning alls utan tvingas avveckla sitt ägande och sedan underkasta sig försörjningsstöd.

Det går inte för dessa köpa dyrt eller lokalproducerat , de måste anpassa sig efter situationen och vill de lokaproducerande företagen hellre ta arbetskraft utifrån, ja då ska dessa företag bojkottas att köpa varor från också.

Om detta sedan är konrtraproduktivt må vara för de arbetslös, sjuka, är det likgiltigt för det är i alla fall bara försämringar som väntas ske för dessa.

Köpa närproducerat göres när den politiska ordnigen ställs rätt då först kan dessa fundera på om det är värt köpa en Svenslk oxfilé för 500 kr/ kilot istället för en Brasiansk för en hundring.

Det är bara naivt tro att fattigt folk skulle köpa dyrt enbart för att gynna några egoister som gör allt för att ta allt från dessa svaga grupper.

 

"vill vi att utländsk arbetskraft ska ha samma villkor som oss får vi fanimig gå tillbaka till traditionellt fackligt arbete"

Det är en sak om utländsk arbetskraft ska ha samma villkor som oss. Det är självklart anser jag.

Men när en lag skapas där arbetsgivaren fritt får ta in arbetskraft från andra länder t.o.m skapar filialer för att "handplocka" folk.
När arbetslösheten skenar uppåt i Sverige samtidigt som skattesänkningar finasieras genom att ta från sjukas , arbetslösas socialförsäkringar.

Så länge så är kommer jag fullkomligt skita i var jag köper min vara. Bara den är billig och bra.
Hur ska fattiga överhuvudtaget ha råd köpa dyrt. Bara för att de som Gynnas ska klara sig.

Nä sånt där skitsnack går jag inte på.
Ta bort lagen om arbetskraftsinvandring där arbetsgivaren fritt får anställa utifrån. Arbetskraftsinvandring ska ske i toppskiktet för att sänka höglönerna, få bort alla de fördelar de tar åt sig.
Anställ Indier de är välutbildade VD-ar och skulle sänka höglönerna med 50% minst.


 

men nu bröt du väl ändå mot det största av alla tabun! Att rösta S gör man ju för att slippa ifrån det egna ansvaret. Jag håller med dig, men det går inte att göra S politik av dina åsikter.

 

EU har kommit med nya upphandlingsdirektiv. Det är helt ok att köpa närproducerat och/eller ekologiskt till t.ex. förskolor, skolor och äldreboende. /B.

 

"EU har kommit med nya upphandlingsdirektiv...."

Alltså det är lustigt hur man skapar politiken. Närproducerat är dyrare speciellt i Sverige detta ger till följd att mindre skattepengar finns att tillgå för komuner. Därmed höjs skatter för kommuner detta drabbar fattiga.

Man borde i samma veva som man
kommer med direktiv om att upphandlingar får ske lokat även att arbetskraften ska ske lokalt från de företag som man upphandlar med.
Då först ger det rätt effekt.

Som sagt det är i toppen vi ska ha arbetskraft från utlandet då faller höglöner och klyftan minskar därmed.
Jämlika samhällen är alltid bäst.

 

Alltså, det här är nån slags Ebberödsbankekonomi du pratar om. Du vill att vi ska importera högutbildade människor, och ge dem liiiite bättre pröjs än de skulle ha haft i sitt hemland. Men de ska hur som helst vara billigare än de infödda som idag har för bra betalt?
Hur skiljer du dig från de arbetsköpare som exploaterar folk längst ner i näringskedjan? Bara genom priset, min vän.
Din ekonomiska teori faller också på sin inneboende orimlighet. Vi kommer vara tvungna att plocka hit folk för att jobba; vår befolkning växer inte tillräckligt för att klara av framtida behov.

Och det är fortfarande inte en lag om arbetskraftsinvandring som vi kan avskaffa hur som helst - det vi kan göra är att se till att de som kommer hit har drägliga villkor. Det är en anpassning till internationella lagar, som ser ut ungefär likadant i alla länder.

 

Det är förbannat trist att läsa dina förutfattade meningar av vad "fattiga" människor kan göra. För du tror uppenbarligen att de inte kan göra någonting. Istället ska tydligen ansvaret för förändringar drivas fram av nån slags ekonomiskt stark medelklass, eller av politiker???

Min poäng, innan någon slirade över på arbetskraftsinvandring, är att alla kan göra något. Vilket verkligen ALLA också göra, oavsett inkomst.

(Och i själva verket vet vi att de allra fattigaste faktiskt inte har råd att handla där det är billigast; eftersom de sällan kan ta sig dit)