Prata inte bara med de som tycker som du

  Vi har ett problem när de smarta i samhället bara pratar med varandra istället för att prata med andra. När de kloka inte längre orkar med de o-kloka. När ingen längre orkar käfta emot dumheten, drygheten, våldsamheten.

  Det är inte de o-klokas fel. För när de kloka slutade prata med dem kunde de bara prata med varandra.

  I ett tvåtredjedelssamhälle är det inte bara pengar och makt som fördelas snett. Den fattigaste tredjedelen får inte ens behålla bildning och utbildning. Det enda de får behålla är hat och ångest och ilska. Några av dem får inte ens behålla sin könsmakt. Det de behåller är desperation och vanmakt.

  Nånstans kommer det att pysa ut. Som nu.

  Vi behöver inte fler manifestationer. Demonstrationer. Tal. Löften.

  Det vi behöver är kloka människor som talar med de där som blev över. Och det behöver inte alls vara de fattigaste fattiga som blev över. De kan ha både plattTV och snygg bil. Det är inte det som är deras fattigdom. Deras fattigdom ligger i att de hatar. Besinningslöst. Ologiskt. Nästan bortom all hjälp.

  Vi kanske inte ens kan göra annat än att skydda oss mot dem. De värsta.

  Det är de där som inte än är värst som vi måste kunna prata med. Utan att kalla dem idioter, rasister. De flesta av dem är vare sig idioter eller rasister. De är bara oroliga, och ingen tar dem på allvar. De är nästan alltid utan bildning eller utbildning. Nästan alla är stolta - och blir de kallade rasister för att ingen lyssnar på dem, så kommer de - sanna mina ord - knappast att bli antirasister i en handvändning.

  De är oroliga. Några är rädda. Det finns en stor otäck värld därute, som inte alls är Mello eller dokusåpa eller massor utav sport, och rädda människor gör dumma saker.

  Men de kloka får inte vara dumma. För kloka människor är ibland så inihelvete klumpiga att man funderar på om de inte, egentligen, också är lite o-kloka.

  Man övertygar ingen genom att förolämpa eller hota. Man övertygar människor genom att prata med dem. Istället för att bara prata med de där som tycker som en själv.

0 kommentarer: