Nej, de tycker illa om arbetarrörelsen


Trots den senaste tidens nedgörande kritik av regeringen sätter det inte särskilda spår i opinionen. Idag publicerar SIFO sin månatliga undersökning som visar att vare sig FRA, försvarsfrågan i allmänhet, regeringens velande i frågan om samkönade äktenskap, det totala ointresset för flaggskeppet med hushållsnära tjänster (läs särskilt om hur många nya jobb det kreerat), vårdnadsbidraget eller faktumet att både arbetslöshet och inflation börjat röra sig åt fel håll får borgerliga väljare att överge De Fyras Gäng.
Det får en ju att fundera. Men först kan vi konstatera att Sverigedemokraterna ligger kvar på en oroande hög nivå. Det är ett bekymmersamt faktum. Jag vet att det finns ett komplett ointresse hos borgerligheten att ta debatten med SD, eftersom man anser att det skulle vara ett vänsterparti (en analys som är rätt hårresande - att ett parti hämtar sin väljarbas ur de lågutbildades led betyder definitivt inte att det skulle vara ett vänsterparti ). Det liknar de taffliga försöken att klassificera nazism som en vänsterideologi; en debatt som enbart syftar till att misskreditera vänstern, och friskriva borgerligheten. Ren revisionism med andra ord.

Dessutom kan man ju konstatera att SD faktiskt ökar samtidigt som socialdemokraterna gör det. Den borgerliga logiken borde ju egentligen ge vid handen att SD skulle öka på bekostnad av vänsterblocket. För det kan ju inte vara så illa att SD skulle kunna attrahera borgerliga väljare, med sitt partiprogram baserat på konservatism, nattståndna synpunkter och populism? För sånt har väl aldrig högern nedlåtit sig till???
I Dagens Nyheter gör man en halvhjärtat analys av läghet för det blåa laget i halvtid, och försöker frammana bilden av en regering som är skakad. Ja, inte av FRA i såna fall.

I själva verket kan man nog konstatera att Reinfeldt kan sova tryggt. Det som framförallt förenar borgerligheten är avskyn för allt som har med arbetarerörelse att göra, och då ska det nog till fler klavertramp innan det verkligen börjar brännas. Strateger har redan talat om honom att FRA-striden inte skadar alls, vilket jag gissade mig till här, och inte heller de andra politiska tillkortakommanden som regeringen radar upp. Huvudsaken för de borgerliga väljarna verkar inte vara att det förs en vettig politik. Den får vara hur galen som helst - huvudsaken är att det inte är socialdemokratin som sitter i Rosenbad. Vilket är ett perspektiv som skrämmer....

Bilden föreställer GA Custers sista strid vid Little Big Horn 1876 - djupt ohistorisk naturligtvis, i själva verket dog den fd brigadgeneralen mycket tidigare i striden-, men kan användas för att demonstrera hur man samlar sig för det väntade nederlaget, Fr rightwingnuthouse.com

1 kommentarer:

Ja det är ju så man baxnar.

Men det är bara att fortsätta hamra in skillnaden i huvudet på dem, (sd) är inget parti till vänster. Det är ju bara att kolla på deras politik i kommunerna där de allt som oftast stödjer borgarna, utom när det kommer direktiv uppifrån att de ska stödja lite sosseförslag ibland så "de blir mer oförutsägbara". Annars hade de varit ett hundraprocentigt stödparti till (m) och (kd).