Fler halvdana försök av regeringen. Om arbetsmiljö

Eftersom jag nu länge skällt på regeringen för dess ovilja - eller inkompetens, välj själva - att ta itu med den eskalerande siffran av döda och lemlästade på byggena, kan jag ju kosta på mig att ge en liten klapp på axeln också. Förslaget om att införa en byggarbetsmiljösamordnare är i rätt rikitning men långt från tillräckligt. Utan att vara högskoleutbildad, utan bara den som ramlar ner och slår ihjäl mig, ser jag genast problem.
De administrativa problemen blir genast enorma - det är redan idag svårt att kontrollera att arbetsmiljöföreskrifterna följs. Hur svårt ska det inte bli om man dessutom ska ha ytterligare en funktion att hålla reda på? Och dessutom måste man ju åter påpeka att regeringen först skär ner på arbetsmiljöarbetet, och därefter förvånas över att folk dör...
Det här ligger naturligtvis i linje med vad regeringen och dess beställare - Svensk Byggindustri, lett av Bo Antoni, en person som får mig att må fysiskt illa - vill genomföra. Bort med det otäcka Arbetsmiljöverket som ger saftiga reprimander. In med företagsegna kontrollmekanismer som snabbt bygger ett rent italienskt nät av återvändsgränder. Bra där - om man vill att status quo ska råda.
Littorin vill inte ha strängare straff. Trots att det är vad som fungerar. I USA, Storbrittanien, Frankrike eller Tyskland är bötesbeloppen skyhöga för de företag som struntar i arbetsmiljön. Där drabbas företag av mångmiljonbelopp i skadestånd om någon gör illa sig, eller dör, där säkerheten varit bristande. Och hittills verkar DET VARA DET ENDA SOM FUNKAR!!!!
Ska det vara så svårt att ta in detta?
Så länge det inte svider i skinnet kommer det att slarvas med linor, ställningar och utbildning.
Jag ser dagligen arbetsplatser där hjälm borde vara på, men där den inte är det. När man frågar varför får man svaret att gubbarna inte vill. Nå, det är dags att gubbarna inser att det bestämmer de inte själva. Med en modern hjälm följer både bra ögon- och öronskydd, och vi är tillräckligt många som klarar av att ha hjälmen på dagligen för att kunna förkasta dumskalleargument om att det är obekvämt.
Den sortens snack kunde ju lika gärna röra sig om bilbälten, och om dessa har vi lagar. Måste det till en lag för att byggnadsarbetare ska ta på sig hjälmen och sluta dö på jobbet - då måste vi ha den lagen. Men innan dess är det enklare om det kostar arbetsgivaren miljoner om det slarvas med skyddet.
Istället är vi ett läge där det utbildas färre skyddsombud, där skyddsombudens makt ifrågasätts, och där de uppenbara bristerna i både det kortsiktiga och långsiktiga arbetsmiljöarbetet blir allt fler. För vi får inte i den debatt som präglas av dödsfall och olyckor glömma bort att arbetsmiljö också är att motverka slitsamma arbetsställningar, monotona jobb och hot och våld.

Undertecknad i all sin glans, iförd regnställ som är ett måste denna blöta sensommar...