Man uppmärksammas! Om fackförbundspress...


I senaste numret av Byggnadsarbetaren finns det en snutt om undertecknad och denna blogg. Man är smickrad... Läs den gärna på nätet - här - eller ta del av sexton fackförbundstidningar på nätet. Man kan lugnt säga att det är en stor skillnad mellan deras inbördes upplägg. Själv saknar jag ju kulturen - jag vill ha mer än bara tre rader om en ny film eller en deckare. Jag är inte alls säker på att man alltid ska tillfredställa de där som inte orkar läsa en text som är längre än hundra ord - de får fan lära sig! Fram för fler kolumnister i Byggnadsarbetaren!

Själv har jag mycken nytta av att titta i de här tidningarna; de lär mig att de problem vi har i byggsektorn emellanåt är identiska med de man har i andra branscher, men också att de kan ha problem vi inte har, men som borde uppmärksammas mer.
Visste ni att butiksrånen ökar dramatiskt? Eller att man kan misstänka att det finns ett samband mellan att butiker idag i större utsträckning ska fungera som mini-banker med kontantuttag? Eller min alldeles egna fundering - om att våra krav på allt längre öppethållande också öppnar för allt mer ensamarbete och därmed också för ökad rånrisk?
Mycket riskerar jag på jobbet men att bli tvungen att ligga platt ner med en pistol i örat, eller bli misshandlad eller t o m dödad, är inget som är en akut risk. Jämför det med att jobba sent i en liten butik vid en större väg...
Mycket av den mediala uppmärksamheten ligger på just själva rånet. Men att bearbeta ångesten efteråt är inte det lättaste, och inte blir det bättre av att så lite görs för att höja säkerheten.
Valet är inte heller alltid att byta arbete - man väljer inte arbete efter hur risken är, utan det är andra saker som spelar in. Men man kan ju fundera om vi kommer att få det som i andra länder - där man måste passera genom en sluss för att få komma in efter ett visst klockslag, där solglasögon och neddragna luvor får personalen att trycka på larmknappen.
Idag vet man också mycket väl var och när butiksrån begås, och det är märkligt att det fortfarande är som förgjort att få enkla saker gjorda som skulle kunna försvåra själva brottet. Ett mycket enkelt sätt för oss som handlar är ju att betala med kort, och minska själva kontanthanteringen, om vilket Handels har ett mycket radikalt förslag.
Vi kan bara konstatera att i takt med att banker och värdetransporter görs alltmer oåtkomliga kommer buset att söka sig till mer oskyddade objekt; det senaste var att någon rånade ett gym i Hallonbergen. Vad de nu kan ha trott att de skulle hitta där? Hantlar? Motionscyklar?
Sedan kan jag inte heller låta bli att säga att stenhård facklig organisation ger mycket snabbare effekt än att invänta eventuell lagstiftning eller tekniska lösningar - ensamarbete är en styggelse som ska undvikas överallt, och det kommer inte staten att reglera under åtskilliga år. Man skulle ju önska att även Handels började diplomera sina avtalspartners med Schysta Villkor - det skulle ju kunna vara en garanti för att personalen inte ska behöva utsättas i onödan...

Bilden är tagen av en övervakningskamera vid ett rån mot en McDonaldsrestaurang i Linköping

1 kommentarer:

Kunde inte läsa byggnadsarbetaren på nätet, förmodligen för taskig bandbredd här på landet. Dock är jag inte speciellt förvånad. Din blogg är en av de bästa i bloggosfären alla kategorier, som jag läst, framförallt är den bra över tid. Ska sedan Byggnadsarbetaren vaska fram bloggar som skrivs av egna medlemmar, så lär du ju vinna med hästlängder.

Läser en del fackförbundspress. Inte alltid så kul. Om det hade uns av kreativitet så borde de använda dig som krönikör.

Hälsar en gammal komps! / ABBE