Det är så dags att tycka nu. Om Wanja och lagbasarna
Så Wanja kom ut till oss i Solna för att ta itu med saken. Eftersom det var dagen efter klimaxen var det naturligtvis extra mycket folk, och mer journalister. De undrade säkert vilka vi var, eftersom tidningarna tydligen inte vet vad lagbasar är, eller blandar ihop Sumpan och Solna.
Men det var flera som blandade ihop saker. Jag hörde vad Wanja sa, och jag tycker hon sa det bra, men flera andra hörde tydligen andra saker. Och gissa vad som står i media?

Det här var naturligtvis bara starten på upphämtningen, men för er som inte var där kan jag meddela att det inte var nån förlorare vi såg.
Det var en stridslysten LO-ordförande - tro det inte när det står att hon var pressad (vi ska ta en vända om mediesvenska så småningom - som faktiskt inte gjort mer fel än nån annan i AMF:s styrelse, och för er som inte vet det så funkar inte ett styrelseuppdrag på den nivån om man ska lägga sig i detaljer - de uppgifterna har man spökläsare som ska sköta, och här sprack kontrollen både hos Svenskt Näringsliv och hos LO. Det kan kanske säga en del om hur komplexa de här frågorna kan vara.

Man ska vara försiktig med att göra så kategoriska uttalanden som en del gjorde - det lär vara bäst för diverse olika förbundsordförande att se till att de har inihelvete rent bord bakåt. Här får i fortsättningen inte finnas en tveksamhet, inte ett misstag. Det kan för övrigt gälla för avdelningsordförande också.
Jag tycker visst man ska vara kritisk till hur ersättningarna sätts i olika bolag, men det är bra naivt att tro att man skulle kunna stoppa nivån. Det finns gott om folk som tycker vi tjänar för mycket - och vad är det för fel på det?
Det vi ska driva är naturligtvis att direktörerna ska ha en ersättning, och sen får de ordna sina pensioner och andra saker på egen hand. Men om vi ser till att sänka lönerna i bolag som ska förvalta löntagarnas pengar kan ni ju själva lista ut vad som händer, när det finns bätrte betlda jobb nån annanstans.
Wanja har ju drivit just dessa frågor, och långt mer än sina företrädare. Hon har själv långt sämre villkor än sina manliga företrädare, på egen begäran, och hon har varit kritisk till de uppgörelser som hon varit tvungen att del av i de styrelser där hon sitter. Men även hon - och andra LO-företrädare som märkligt nog klarar sig från kritik - måste acceptera de lönelägen som är.
Och då ska vi göra oss av med henne???
Arbetarrörelsen är den mest moraliska rörelsen av alla verkar det som. Rena frikyrkan. Det kan vara jättebra ibland, men ibland blir det rent förödande självdestruktivt. Det är också den skock som mest okritiskt tar till sig skandalrubriker och rena lögner. Det slår in kilar mellan oss, som nu. Istället för att skälla på regeringen, som gör så ofantligt stor skada, skäller man på en kvinna som faktiskt är bra för både oss och Sverige. Nån mer än jag som tycker det är konstigt?

10 kommentarer:

Nej, jag tycker egentligen inte det är så konstigt att många är oerhört upprörda och vill att Wanja ska avgå. Som du själv skriver är mycket av journalistiken i skandalform med stora rubriker som säljer lösnummer. Det är inte alla som orkar vara så pass välinformerade som du, det tar nämligen ganska mycket tid att försöka få fram fakta i olika frågor. Väldigt många läser på sin höjd en kvällstidning (och detta gäller definitivt inte bara byggnadsarbetare) och där står ju inte direkt hela sanningen.
Att sitta i en styrelse innebär ett personligt ansvar oavsett hur många man har som hjälper till att läsa och förklara, därför kan det inte vara rimligt att sitta i hur många styrelser som helst. Som du själv säger kan det ju vara ganska komplexa frågeställningar som det ska tas beslut om.
Tyvärr tror jag på den debatt angående hur vi dömer kvinnor i ledande ställning. Vi dömer kvinnorna både hårdare och snabbare, dessutom anser vi de av naturlighet ska ha högre moral än män.
Wanja har en tuff tid framför sig, men jag tror hon klarar det!

 

Mia: Spot on! Kan inte annat än att hålla med, både gällande allmänhetens förmåga att orka/kunna hålla sig uppdaterade och om hur kvinnor i ledande ställning generellt blir bedömda på ett hårdare sätt.

 
Leif Nyberg

Wanja var tydlig och rak idag på Byggettans lagbasmöte. Hon var stark och revanschsugen.
Sen är det tyvärr med media att de inte alltid speglar vår verklighet. Därför tycker jag det är bra att du skriver hur du upplevde mötet.
Jag känner inte igen mig i den bild och i de rubriker som media försöker återspegla. Din bild stämmer klart bättre överens med den jag har av mötet. Sen vill jag bara tillägga att Ardalan Shakarabi gjorde ett mycket bra intryck också efter Wanja.
/Leffe

 

Jag fattar inte hur man kan tycka att det är bra att ratificeringen av Lissabonfördraget drivits igenom - som jag förstår var både Mona Sahlin och Lundby-Wedin medansvariga för att inte mer lyhördhet fanns för gräsrötter och väljare. Hur tror du att röstsiffrorna kommer att utveckla sig, med det i beaktande?

Med Lissabonfördraget underställs arbetsrätten, kollektivavtalen och strejkrätten marknadshänsyn - den inre marknaden och de fria rörligheterna. Vad mer är underställs även samtliga medborgerliga och mänskliga fri- och rättigheter.

Hur kommer det sig att ni kan försvara löntagarrepresentanter som driver igenom ratificeringen av ett sånt fördrag som drastiskt kommer att försämra inte bara löntagares arbets- och lönevillkor utan också demokratin och demokratiska fri- och rättigheter för alla medborgare.

I vår grundlag finns fyra rättigheter som inte finns inskrivna i Lissabonfördragets s k rättighetskatalog - och då skall egentligen inte mer maktöverföring till EU får ske - om inte rättighetskatalogerna överensstämmer och det gör de inte.

De fyra som saknas i Lissabonfördraget är
1. Rätt till skydd mot hemlig avlyssning.
2. Rätt till skydd mot åsiktsregistrering.
3. Rätt till skydd mot godtyckligt frihetsberövande.
4. Rätt att delta i demonstration på allmän plats.
enligt en granskning som eu-kritik.se gjort.

Det var ju ett stort motstånd bland LO-medlemmarna mot att Lo skulle säga ja till en ratificering av detta fördrag.

Ändå drevs det igenom - med både LO- och SAP-ledningens godkännande.

Många LO-medlemmar och S-väljare kände sig helt överkörda.

Och nu efteråt har ju flera domar tillkommit efter Laval som visar än tydligare att 'Saltsjöbadsandan' kommer att överges till förmån för en mer stålbadsliknande.

Transport och Byggnads var de förbund som var mest kritiska, har detta nu ändrat sig?

Vilka företrädare har löntagarna då som verkligen tillvaratar deras intressen.

Inga vad det verkar.

Slakten av välfärden fortsätter - och massarbetslösheten sprider sig som en löpeld.

 

De LO- Bossar och S-Politrucker som mot medlemmarnas uttryckliga onskan ser till att bade Mona Sahlin och Wanja sitter kvar trots att ingen vill ha dem kommer inom kort att aterkomma till medlemmarna och tala om hur de skall rosta i EU valet.
Det ar avdankade politiker och gelikar som politruckerna placerat pa de valbara platserna som kommer att ge dem 145 000 kr i manaden efter skatt. Detta ar ocksa en form av ofortjant pension och bonus och som en protest och for att visa sitt missnoje skall man inte rosta pa dem.
Darigenom ar det latt for varje person att gora sin rost hord och politrucker och forbundordforandena har ocksa bara en rost var sa det at latt att fa effekt genom att gora sa.
BOJKOTTA EU- VALET sa att parasiterna inte kommer in.
Bara genom att tala om att man har denna avsikt kommer att fa effekt.

 

Till Anonym:

NATURLIGTVIS skall man inte bojkotta EU-valet - då får ju löntagare ingen där som tillvaratar deras intressen - och så ger man därmed istället indirekt sitt stöd till de högerpopulister och fascister som istället kommer att ta plats.

Detta var nog det mest vansinniga förslag jag någonsin hört.

Nej istället måste ju alla rösta på vettiga företrädare - t ex Anna Hedh är ju EU-motståndare eller rösta på Vänstern - det är ju ett mycket bättre förslag.

Och så kräva en annan ledning - både inom S och LO.

NU.

 

Kände att jag missade att kommentera ditt fantastiska engagemang Calle! Mycket imponerande och beundransvärt måste jag säga, även om jag inte alltid håller med ;)

// Fröken motvalls

 

Hej,

bra att du skriver om hur det egentligen var på mötet. Jag var på mötet som Wanja hade i Umeå med IF-Metall på eftermiddagen, det blev samma rubriker därifrån... Jag har bloggat om det på www.helenpettersson.blogspot.com

 

Dessutom ska man ju inte vara så rädd för att profilera sig mot högerpolitiken. Man vinner ingenting på att anpassa politiken högerut - varför ska man då kalla sig vänster.

Den politiken förs så bra av högern ändå.

Nej föreslå statliga jobb och utökade satsningar inom offentlig sektor som svar på krisen.

Jag har skrivit massa förslag om vad man skulle kunna satsa på för att få igång den rödgröna ekonomin på min blogg, t ex i bloggposten "Skattepengar på export" http://komigenuva.wordpress.com/2009/02/04/skattepengar-pa-export/ och "Julens hårda bud" http://komigenuva.wordpress.com/2008/12/09/julens-harda-bud/