Förorten blir glesbygd

Vad händer? Ja, det kan man fråga sig. Jag bor alltså i en förort till Stockholm. Den är inte särskilt liten med svenska mått mätt, vi bor nästan 25 000 personer i centralorten vilket gör oss till bra mycket större än många svenska städer. Och här blir det allt svårare att leva.
Vi har ett litet centrum. En galleria, en av de där första som byggdes i början på nittiotalet och nu dör den. Affär efter affär stänger, utbudet försämras och saker blir dyrare.

Jo, jag vet att det finns marknadsekonomiska principer som styr detta, men det gör ju inte saken roligare. Vi har inte en vettig mataffär kvar inom gångavstånd, utan istället är vi precis som så många andra nu hänvisade till bil för att kunna handla billigt, i nåt av de där shopping-ghettona som växer upp.
Vi har själva ett redigt ett - Barkarby Outlet, som kallas då för att där ligger IKEA Barkarby (i själva verket ligger alltihop i Jakobsberg men på den tiden det begav sig la sig kommunen platt inför Kamprad som fått för sig att det var krigsflygbasen F8/Barkarby som var det som allmogen kände till. Det är ju onekligen en och annan som åkt till Barkarby istället, och det är en helt annan tätort i samma kommun, men där finns rakt inget IKEA).
Och där kan man förköpa sig på cyklar, bäddsoffor och diskmaskiner, men det är som bekant inget man därefter tar med sig på bussen (fast det har hänt, berättar luttrade busschaufförer)


Men den här förskjutningen av handeln till att ligga utanför orterna har ju en negativ sida - det blir sämre för oss som bor kvar där. Och vi är rätt många. Inte nog med att det är hyfsat trist att handla i en galleria som är halvdöd; det blir dyrare också. Fortfarande finns det ju också - kan ni tänka er! - ganska många människor som inte har möjlighet att ta sig till de där ställena där man kan köpa storpack.

Numer äger ju inte heller skattebetalarna det hela - det är för länge sen sålt till ett särskilt bolag - Jakobsbergs Centrum Galleria AB, som i sin tur ägs av ett globalt bolag som inte har det minsta intresse av annat än tjäna pengar.
Och medan de tjänar pengar kan jag se hur butik efter butik överger mitt centrum, och hur olika draperingar ska dölja att det liksom saknas saker. STADIUM valde att etablera sig uppe på Outletområdet, och det är det flera andra som också gjort. Fler av de där små "charmiga" butikerna, som bara fanns här, är borta. När underlaget sviker så drabbar det framförallt de små affärsidkarna - det är därför det är rena döden när de större kedjorna sviker de små centrumen. Då måste centrumlednngen fylla tomrummet med till exempel en lågprismarknad för kinesiskt porslin (i en lokal där tidigare Team Sportia låg).

Det här är en utveckling som börjar skena - i takt med att olika gallerior byggs kommer man att döda den direkta lokala servicen. I Vällingby finns det nu en gigantisk centrumbyggnation, som slår undan benen på småbutiker och affärsidkare som ligger i periferin. Kvar blir extremt dyra närbutiker, och döda och övergivna torg...


Jag är medveten om att det här är ett storstadsfenomen men faktum är att med en population på 25 000 själar skulle mitt centrum vara en hyfsat bra affär om det låg på landsbygden. Nu drunknar det i den kvävande övermakten från Vällingby, Kista, Solna och allt vad det heter. Den nuvarande politiska majoriteten i min kommun Järfälla har inte heller något överdrivet intresse av att engagera sig i frågan - men de gör inte särskilt mycket åt nånting just nu.
Man ska nog vara väldigt naiv eller cynisk för att kunna nonchalera de här signalerna. I en kommun som rustar ner, där service och affärer flyttar kan man få en nedåtgående spiral som inte är trevlig. Vårt a-lag behöver inte bli större, och vi behöver inte ha egna kravaller tack så mycket.
Samma sak kan jag se i Sundbyberg, och jag funderar starkt på vad som händer när spaden sätts i jorden för den enorma affärsstaden som ska byggas i anslutning till Nationalarenan i Solna.
Jag är rätt säker på att den berömda marknaden kommer bita sig i foten igen - istället för mångfald kommer vi att få enfald, med de vanligaste mega-butikerna, och exakt samma urval överallt. Hur kul låter det?

8 kommentarer:

Intressanta funderingar, Calle! Jag som bor i en stad med totalt 100 000 invånare uppe i norrland trodde nog i min enfald att det här var ett problem som bara drabbade "glesbygden" i dess traditionella betydelse.

Även om problemen inte går att likställa ens om man kisade så är principen densamma.

Familjen har en jaktstuga i en by långt in i inlandet. I den byn finns det fem hus. Där har vi än så länge plogad väg förbi huset och lantbrevbärare. Vi kan till och med få dagstidningen på rätt dag! Närmaste affär ligger 1,5 mil bort och då är det en liten ICA butik med livets nödtorft. Om man vill ha något annat går det att åka de sju milen till en större ort med 3350 innevånare och en aningens större affär.

I rimlighetens namn ska väl vi eller ännu hellre den familj som bor permanent i byn ha samma rättigheter som dig som bor i en förort till Stockholm?

Frågan blir då var vi ska dra gränsen? Vilken samhällsservice ska vi ha rätt till och vilken allmän service ska vi kunna nyttja? Har vi rätt att ställa samma krav som dig i din hemort med 10 000 innevånare eller får vi kompromissa lite eftersom vi valt att bo kvar i norrlands inland?

 

Som sagt ovan är detta inte ett storstadsfenomen. Borlänge har länge lyfts fram som typexempel och i Karlskoga, där jag är uppväxt, blir det tydligare och tydligare. Trist, men frågan är hur vi ska kunna möta det.

 

Anders: Jag säger inte att det inte är ett stortstadsproblem. Det jag skrev var att jag inte tänkt på det sättet förr.

 

Jag är övertygad om att det här kommer bli en stor politisk fråga i framtiden. Vem jag än frågar - alldeles helt olika personer, med helt olika politiska preferenser - tycker det är vansinnigt synd att servicen dör och tillgängligheten blir sämre.
Inte minst för de som är äldre. Idag träffade jag en oerhört arg äldre herre, med käpp minsann, som hytte oroväckande när han gormade över att det inte fanns en fotoaffär längre

 

Tack för ett både bra och viktigt inlägg, Calle! Det här pågår även väldigt, väldigt lokalt. I våras så skrevs en "rapport" i vår områdesförening här i Rinkeby-Kista, som handlade om just hur det pågår en "avfolkning" från förorter som Akalla och Rinkeby i stadsdelen, till just Kista. Kombinationen Kista Galleria och flytten av Stadsdelsförvaltningen från Husby och Rinkeby till Kista, har lett till att kundunderlag för samhällsservice, restauranger och "lite ovanligare" butiker har försvunnit - vilket leder till att kundunderlaget för kvarvarande butiker sjunker ytterligare då man åker till Kista för att gå på banken, försäkringskassan, käka på restaurang eller handla "något ovanligt"... Och sen så är ju Rinkeby inte så litet det heller, 14 900 bor där.

Det som skulle kunna krävas av socialdemokratin är någon sorts "kommunal federalism" för storstan, där man medvetet flyttar ut personaltunga myndigheter ut i områden med de här problemen - på samma sätt som man har gjort med statliga myndigheter ut i landsbyggden. Detta ska gälla både stat, kommun och landsting. Det är medveten befolkningspolitik, en gammal paradgren som vi har glömt bort efter att "det stora projektet den starka staten" gödde över för 30-20 år sen...

Framförallt så är det en politik för förorten och inte innerstan, och det är i förorten vi har våra väljare!

 

Problemet är väl lite att förorternas gallerior ständigt byggs om och fördyras. Affärerna har inte kundunderlag nog till slut för att betala hyrorna och bemanna dom enligt gallerians öppettider.

Det är ju vi kunder som väljer - åker alla till jakan istället för outlet så kommer affärerna tillbaka.
F.ö. går det alldeles utmärkt att gå till outlet också - tar ca 10-15 min- om man nu skall handla kläder osv - men det är inte lika bekvämt det är sant. Och för äldre kan det förstås bli ett problem, även om det nu går bussar till och från outlet.

Jag tror inte det blir en ond cirkel dock - för kommunens vidkommande spelar det inte ngn roll om pengarna dras in från outlet eller Jkb centrum. Men vissa eldsjälar skulle behöva komma fram igen, som det var med "kulturnatten" och andra liknande evenemang.

Och varför inte satsa på en galleria som står ut lite och inte ser ut som alla andra med samma utbud !!??
Kanske mer småaffärer med olika öppettider, fler kaffeer, ett litet foodcourt osv ?

/K

 

@Klas: Konsumentmakt finns inte, det är den största myten som borgerligheten har smittat våra tankar med. Och hur skulle konsumentmakt någonsin kunna bli demokratiskt?

Sen så ere väl just " fler kaffeer, ett litet foodcourt" som ploppar upp i exakt varenda galleria i hela förorten - det är inte med sånt du bygger upp något som står ut...

 

nima-d-t: Du skämtar va ?
Om konsumentmakt inte är demokratiskt - vad är det då ?

Sen så kanske det inte funkar i praktiken eftersom konsumenterna inte synkar sig - och några fåtal eller enstaka bojkotter funkar förstås inte.
Men prova du om 10000 kunder vägrar handla i en viss butik, och om dom dessutom går ut med varför - då komemr nog det bolaget försöka vinan tillbaka kunderna skall du se !!

/K