Döp henne inte till Q, döp henne till Göran...


Ibland gör man det lätt för sig. Som idag när jag bara blåser liv i en gammal genial Folksamkampanj, som egentligen handlade om ett etiskt sparande, men som lika gärna kan vara en spark i röven på en liberalism som övergett sina kärnvärderingar. Jag blir förbannad på gammaldags socialliberaler som låter neokonservativa shanghaja liberal-begreppet.
Ta lite mark från de där som tycker att jämlikhetsarbetet egentligen går rätt bra, som inte ser att det är ett problem att kvinnolöner fortfarande ligger efter (och inte ens kommer ikapp), som inte tycker att samhällets maktapparat kan användas för att förbättra villkoren för hälften av rikets befolkning.


Copywritern Olle Nordell skrev redan 2007 de här annonserna, som jag helt skamlöst lånar. Och jag lägger inga direkta synpunkter på om de var bra för Folksams pensionssparare. De var bra som illustrationer till en värld där din och min och allas våra döttrar kommer växa upp. Så här skrev han:

Ge din dotter en god chans i näringslivet: döp henne till Göran.

Det finns idag fler Göran än kvinnor som vd i svenska börsbolag. Det kan låta som ett dåligt skämt, men är i själva verket en dålig sanning. För även om alla dessa Göran säkerligen gör ett bra jobb, kan det inte vara sunt med ett näringsliv där bara 5 av 271 börsnoterade företag har kvinnor i ledande position. Tvärtom. Rent ekonomiskt tror vi att jämställda företag är bättre företag. Och vi är inte ensamma. Allt fler rapporter pekar mot att kvinnotäta styrelser leder till lönsammare bolag. Men är det värt att bry sig? Ja, det är det. Det spelar roll. I hundra år har Folksam utvecklat enkla sparformer och försäkringar. Men samtidigt försöker vi vara med och utveckla saker och ting omkring oss. Bland annat så att våra döttrar kan få samma möjligheter som våra söner.

Det är inget snack om att Sverige behöver en liberalism. Men då menar jag inte en cynisk skenande marknadsliberalism som struntar i om det skulle dö några på kuppen, eller om det skulle innebära att ondare krafter började ana morgonluft. Eller påstådda liberaler som vill konkurrensutsätta allt, ha betyg från BB och som ljuger om viktiga saker.

Jag är uppvuxen med rekorderliga folkpartitanter som slog väskan i huvet på dumma privatiseringsivrare, som i och för sig gick i frikyrkan och hade Kungen på väggen hemma, men som ALDRIG skulle tvekat om att det behövs bra skolor för alla barn, att pengar inte skulle spela roll för utbildning eller status, och att ingen blev snällare av att man var elak tillbaka mot dem. Vart tog de vägen ? De behövs nu....

Andra om saken Alliansfritt


3 kommentarer:

Manliga feminister är
det värsta jag vet.

Om kompetens hade fått
gå före feminism inom (S)
så hade partiet varit vid
makten nu.

 

Hur tänkte du nu? Att det finns dold manlig kompetens som hålls nere av en makthungrig feministklubb? Eller att samtliga de män som idag finns med i ledningen för (s) är feminister? Eller är det bara en mental dikeskörning?

 

Calle: Amen på det!

John: Jamen eller hur? Om Sverige hade varit jämställt överlag så skulle du aldrig behöva fundera över just det.