Medelåldern har gummihandske


Av olika orsaker går jag emellanåt på en hälsoundersökning. De kan delas upp i stor, mellan och liten hälsoundersökning. Den jag gick på var en liten - provtagning. Det är något som sjukvården hittat på för att få peta upp ett finger i arslet på mognare män. Det är därför det är extra viktigt med rent under såna dagar.

Jo, det är sant.
Oavsett vilken krämpa jag idag kommer till sjukvården för så slutar det alltid på samma sätt. "Om vi skulle kolla prostatan också..." Vafan, för nageltrång????
I enlighet med den hierarkiska ordning som råder inom sjukvården är jag också lydig - man tjafsar inte med läkare helt enkelt. Så man suckar, drar ner brallorna, lutar sig framåt över britsen och får höra:
-"Du kan ju tänka på nåt annat.." Och sen hör man det där "fuppt"-ljudet som kommer av att någon drar på sig en gummihandske.

Yep, jag ska just få min prostata undersökt och doktorn vill att jag ska tänka på Söderhavet, eller en konstutställning, eller hur man sätter en taklina. Skulle inte tro det - jag kan lova att i just det tillfället tänker man inte på nånting annat.
Inte tänker jag slappna av heller. Nån måtta får det vara...

Jag har funderat en del på det här - för de kvinnligare delarna av umgängeskretsen har inga problem att prata om sina gynekologbesök (ni vet, när nio tiondelar av männen blir bleka och helt plötsligt måste kolla att inte tiden gått ut på p-automaten), eller om hur pinsamt det är om gynekologen är en snygging.
Män har inga problem att tala om gummihandskebesöken när det bara är män - verkligen inte, för då kan man skämta friskt om det. Fast gränsen går ju när nån säger att de gillar det - då brukar det bli lite harklingar, och jobbade inte du ihop med den där Tobbe Jansson?
Nu vet ju inte jag hur det är hos gynekologen, men där har man i varje fall nån typ av ögonkontakt. Det har inte vi. Och det kanske är tur.

Sedan - efter ett smärtsamt grymtande - får man sig en liten föreläsning, som i mitt fall innebar att en stilig kvinna i min egen ålder - snälla Gud, jag vill inte se just henne ute i nattlivet - berättar att man ska vara rädd om sina doningar.

Jag uppskattar det, men man vet inte mycket om mäns doningar om man sedan med allvarlig röst måste tala om att man ska klämma på sina testiklar emellanåt.... Herregud, det är ju därför vi har soffor och TV-apparater. Försök med motsatsen ska ni se - tvinga en man att INTE röra sina testiklar under en dag. Lyckas han är han förmodligen amputerad, eller så har han nån annan som gör det, sanna mina ord.
Ärligt talat skulle jag vilja träffa en man som lyckas missa konstiga svullnader i doningarna så till den milda grad att det kommit till ett irreparabelt läge. För att inte tala om den där som tydligen såg det i spegeln! Hur fan är man skapt då?
Dessutom ska man lämna ifrån sig urin, vilket sker på ett smidigare sätt nu än förr. Numer behöver det inte vara morgonurin i varje fall. Det måste ju vara fler än jag som åkt till jobbet med en flaska med gult innehåll, och inte velat tappa väskan just den dagen. Och sedan är det blodprov - som tas knappt märkbart, till skillnad från de där sticken de gjorde förr i världen.

Jag följde med en kompis en gång, för säkerhets skull, Han svimmade nämligen av blod, och han gjorde verkligen det, vilket den barska sköterskan inte trodde mycket på. Hon var ändå snäll och dolde alltihop, men sen lyckades hon visa honom den blodiga tussen hon torkade av med.
Han dråsade ihop som en tungviktsboxare, och lyckades fastna mellan handfatet och en sån där hurts på hjul, och satt sedan benhårt fast. Och där låg han, tills vi lyckades bända loss honom och få honom på fötter, bara för att konstatera att han fått ett blodigt jack i pannan av handfatet. Vilket han såg i spegeln och dråsade ihop igen. Kom till sans, såg sitt eget blod, som nu fanns lite överallt, och tuppade av igen - det var som en Bröderna Marx-film kombinerad med Sweeney Todd.

Dessutom finns ju dessa hälsoprofilundersökningar, som innebär att man ska balansera, väga sig, mäta sig, tjafsa om huruvida man är överviktig enligt BMI-skalan eller inte, samt cykla. Förra gången jag gjorde det ramlade en av killarna när han skulle äntra cykeln, och gjorde illa sina doningar rätt rejält. Vilket fick killen bredvid att få ett skrattanfall så han tappade greppet om sin redan äntrade cykel och slog hakan i styret.

I vissa fall håller man sig nog friskare utan hälsoundersökning...


Ja, jag vet att det är en latexhandske, och jag skriver det här för att Krille påstod att jag inte skulle våga....

4 kommentarer:

Skratta så jag grät. fan vad roligt.

 

ett både befriande och skojigt inlägg på min ära. Väldigt skojigt!

 

Min husläkare har aldrig ens tagit upp frågan om att peta i rumpan ("palpera prostata"). Numera tas det ett PSA-prov istället en gång om året. Det är ett ungefär lika ineffektivt sätt att hitta prostatacancer som palpationen. Men enklare för alla inblandade. Det tas bland de övriga blodproverna.

 

Ja vad vi 'starka' grappar som spottar snus, 'kliar tasken' o kastar oss bland lianerna, kan ha det knepigt ibland ;)