Död åt TV-kockarna.


Okey, jag är intresserad av matlagning. Har hyllmetrar med kokböcker och rätt hyfsad köksteknik. En gång i världen tyckte jag faktiskt att matlagningsprogram på TV var kul. Nå, så icke längre. Det blir ju så när det går inflation i saker och ting; jag har svårt att uppbåda nån entusiasm för stöddiga yrkeskockar.

I förbifarten kan jag ju säga att den där Gordon Ramsey skulle behöva ett kok stryk, och när folk gillar att titta på honom begriper man ju att folk som Hitler eller Lenin en gång i världen hade folkligt stöd. Jamie Oliver är lika usel på att krydda sin mat som alla andra engelsmän (jag har lagat mat efter hans recept, och det var bleke i smaklökarna...)
Mest handlar det ju om att matlagning helt plötsligt övergår från att vara livsnödvändigt, till att bli show. Och det är då karlarna kommer in, naturligtvis. Så länge det handlar om falukorv och pulvermos ser vi inga män i rutan - men när ord som "smörslungad" eller "knärullad" dyker upp så står de där. Och sen lämnar de bakverken och snasket till Leila naturligtvis...

För den där matlagningen har inget med verkligheten att göra - inte den som står i kokböckerna heller. Får jag se en till om "Medelhavsmat" eller ytterligare en obegåvad kändis som ska göra slantar på att han/hon gillar att äta, så kommer jag ladda min revolver.

Vad vi behöver är en kokbok för vardagen.

En som erkänner att det finns något som heter ketchup (som måste vara det fulaste ord en kock tydligen känner till), att 99% av alla som äter inte känner skillnad på hemmagjord bearnaise eller köpt på burk, och att de flesta av oss steker i margarin.
Jag behöver inte Stekt Fasanbröst På En Spegel Av Grönpepparmarinerad Spenat när det skriker i magen. Då duger det jättebra med falukorv och pulvermix för Stroganoff. Jag har inte blötlagt ärtor för ärtsoppa på trettio år - konsten är att kunna skrämma upp halvfabrikaten.

Nu lär jag få vänta på den kokboken - det närmaste jag sett, förutom diverse reklam från livsmedelsföretag är Lotten Thörngrens böcker (här!) - eller så får jag skriva den själv. Eftersom insynen i matlådorna på jobbet ger vid handen att korv med mos, fiskpinnar med mos och färdiga köttbullar med snabbmakaroner fortfarande regerar.
Visst, det kommer alltid dyka en Ola eller en Leila eller en Niklas som ska lära oss laga mat från grunden. Fast jag vill inte - ge mig seriösa tips på hur jag ska kunna skrämma lite liv i det färdigköpta istället. Vem fan gör egen aioli när den kan köpas färdig, eller när det räcker med att pressa lite vitlök i köpt majonnäs?
Vi behöver en revival för ketchupen, för smaksatt cremefraiche och sötsur thaisås. Vi behöver tips på bästa drycken till en färdig fiskgratäng med dill. Jag behöver inte fler tips på grillsåser med en miljon ingredienser - det finns att köpa färdigt.
För ett par år sen hade jag oturen att äta på en guldkrog, och jag var inte imponerad. Visst, det var snyggt upplagt, servisen var oklanderlig men så jävla spännande var det inte. Framförallt var det inte värt räntan på statsskulden den veckan...
Jag är jävligt less på hemgjorda tomatsåser - det finns jättebra att köpa. Och nu ska jag svära i kyrkan: Italienare kan inte göra pizza. Det är tveksamt om de ens kan göra spagetti med köttfärssås. Den som tycker färsk pasta är bättre än torkad pasta är antagligen en snobb, för det är två helt olika saker....
Det finns en charm i långkok - jag gillar också en rejäl kalops, eller en gulasch som står och puttrar en halv söndag - men räcker det inte med såna recept nu? Snobbmatlagningen kan vi väl se som OS-finalen på hundra meter - kul att se på, men knappast något för halvfet medelålders man.
Jag vet inte ens vad folk ska med alla dessa jättekök till - med köksöar och skit. Men laga mat kan de inte - värmer nudlar i vattenkokaren och rostar bröd till. Utom vid fest naturligtvis, för då ska han stå där och förstöra oxfilé och bjuda vattnig potatisgratäng med för mycket vitlök i..
Och nej, jag är inte särskilt svår att utfodra - det finns näring även i skämd mat som överlevnadsinstruktören en gång påpekade. Men ibland måste man sätta ner foten - och det är dags nu. Man är inte en dålig förälder för att man äter i skift framför TV:n. För myten om familjemiddagen måste också avrättas är jag rätt. För folkhälsans skull...

För övrigt är ärtsoppa på rulle jättebra och nyttig mat, men den kan behöva spetsas med lite mejram och timjan, och serveras med den godaste senap man vill ha.

7 kommentarer:

Hm, jag både håller med och inte. Jag älskar långmatlagning med ett glas vin till - gärna i glada vänners lag och då kan det bli både finmat och fulmat. Jag tycker också att det är hyfsat viktigt att käka "familjemiddag" ihop, men då för samtalets skull - inte matens. Fast, vardagsmatlagning är trist - det går inte att komma ifrån.
Man kan ju fixa det där på olika sätt. Min dotter behöver hjälp med matten så en fattig student kommer till oss och fixar det - i utbyte tar hon med sig matlågor hem. Det tvingar mig att bli lite nyttig, om än inte överdrivet. Hon sparar tid och pengar som kan gå till studier och studentliv (läs öl).
Mat är bra på många sätt.
Fast, det där med att italienarna inte kan göra pizza - där är vi helt överens!

 

Jag saknar varianterna, det där som faktiskt inte tar mer än max 20 min att laga - helstbi en kastrull om jag fick önska o heslt att det gick även att göra i vego form...

Mkt bra skrivet Calle
, mkt bra!!!

 

Säger bara Vår Kokbok, kan du laga det som finns i den så kan du laga vad som helst. T.om falukorv.

 

Är man inte intresserad av vad man stoppar i sig, för det är faktiskt skillnad näringsmässigt på egengjort och halvfabrikat, så kan man ju göra som du.

Men mat är inte bara näring som man intar för att kunna jobba för alla. En del funderar också väldigt mycket på vad allt skräp i halvfabrikaten faktiskt gör med kroppen.

Och personligen tycker jag nog att tex egna köttbullar på egen mald färs är godare än mamma scans som är gjorda på slaktrester.

 

anonym för att mitt riktiga namn är ett varumärke i en helt annan bransch.

 

Hoho, jag kan nog mer näringsläsa än de flesta, och det var inte det saken handlade om.
Oavsett om det är hemlagat eller inte så plockar de flesta av oss middagsmaten ur frysen - av bekvämlighet och för att det är ekonomiskt.
Men de flesta har ingen aning om vad man ska göra med en fryst kalops, eller en fisksoppa som stått två dar.
Visst, folk får väl fortsätta glo på TV-kockarna och läsa likadana kokböcker men i slutänden kommer det fortfarande fattas recept för alla oss som helt enkelt inte har tid eller lust.
För övrigt är det snobbism att förkasta slaktavfall - det påverkar inte näringsinnehållet.

 

Ser framemot din kokbok. Men när det gäller ärtsoppa är det inget som slår en ärtsoppa bestående av 1 paket gula ärter, 1,5 kilo sidfläsk kryddat med färska kryddor.