Ärtsoppa med fläsk. Som den ska lagas.


Ärtsoppan äts av tradition på torsdagar, men ska det vara på riktigt bör man då blötlägga sina ärtor redan på onsdagen. Det finns en ryslig massa varianter på ärtsoppa - med gröna ärtor, med köttfärs, vegetarisk.
Nå, här ska vi inte ägna oss åt det. Jag är ärtsoppe-fundementalist. Här ska lagas riktig ärtsoppa, som man lagar den när den ätes på det Enda Rätta Viset, det vill säga ståendes i duggregn under glesa tallar, iförd blöt rekrytmundering.

Följande behövs, för 200 portioner:

20 kg benfritt, rimmat griskött
20 kg gula ärter
Ca 100 liter vatten eller fläskspad
2 kg gul lök
5 dl timjan eller mejram (företrädesvis torkad)
Salt

Gör så här:
1. Rensa och skölj ärterna och blötlägg dem i en kittel med kallt vatten i ca 12 timmar.

2. Skala löken och skär den i bitar.

3. Koka upp ärterna i blötläggningsvattnet. Låt dem koka kraftigt under några minuter.

4. Skumma bort skalen som flyter upp.

5. Lägg i löken. Krydda. Låt ärterna koka under lock tills de är mjuka, ca 45-60 minuter.

6. Lägg fläsket i en kittel. Häll på vatten så det täcker. Koka (ca 1-1,5 tim), skumma av. Då fläsket är kokt, tag bort svålen och skär fläsket i tärningar (1 x 1 x 1 cm).

7. Blanda fläsket och ärterna och späd med fläskspadet. Smaksätt med mejram eller timjan.

8. Smaka av.

Servera med senap. Helst i matkärl.

Detta är arméns instruktion för kok av ärtsoppa. Jag har sett varianter, som att lägga ner en hel lök med kryddnejlikor, eller att servera med kokt fläskkorv. Det är säkert gott men inte korrekt.

Något bör också sägas om senapen - alltför många öser på med både för mycket senap, och -framförallt - för stark senap. Det förtar smaken av kryddningen. Vanlig hushållssenap är alldeles tillräcklig, och sen kan man komma dragande med skånsk senap eller honungssötad senap hur mycket man vill.
Ärtsoppa ska smaka ärtor, fläsk och av den milda kryddningen. Starka kryddor mördar nyanserna, ungefär som när folk blandar för mycket saffran i franska fiskgrytor eller i paellan och allt smakar lussekatter.Dessutom - receptet kan minskas något....
Taget från Koktjänstreglemente 2 Försvarsmakten; Receptsamling.

3 kommentarer:

Tack, hade det på känn.

 

Nästan som jag. Fläsket går bra att lägga i och koka tillsammans med ärtorna. När det är klart tar jag upp det och skär i mindre bitar. Timjan brukar jag utesluta. Ditt recept behöver inte minskas. Man kan koka en hel årsförbrukning och spara i frysen.

Är det Ingemar Johansson på bilden? Iklädd permissionsuniform M42? Gjorde han rekryten? Och varför äter han ur en omöjlig papperstallrik?

Hans

 

Jag lyckades faktiskt slippa mönstringen efter ett intyg från läkaren att jag var allergisk mot ärtor och baljväxter, vilket skulle göra torsdagar och arméns hudsalva till mina fiender i fält. Antagligen kallade de inte mig för att de antog att jag var en riktigt skör jävel.