Det vita helvetet...


Man ska kalla saker för dess rätta namn. Det som i andra sammanhang kan beskrivas som en underbar vinterdag med nypande kyla och gnistrande snötäcke kallas i mitt yrke för olika saker. Inget är smickrande, de flesta är ytterligt deskriptiva, som nån sa nån gång. Den där vita skiten, eller det där vita helvetet, och då menar man inte helvetet i form av en upphettad underjord...

För den kom till sist, vintern...


Det finns en del outtalade sanningar inom byggsektorn, och en av de, är att man ALDRIG är förberedd. Även om vi har vinterkängor, hjälmhuvor, moderna och oerhört dyra vinterkläder så är det alltid nåt som fattas. För oss var det "väderskyddade" hänglås som det så fint heter. Och dessutom tillräckligt många snöskyfflar...


Nu hade vi täckt gropen med presenningar innan vi gick hem i fredags vilket var ovanligt klokt, men en presenning måste också skottas rent. Och allt detta tar en evinnerlig tid, driver fram svett så det räcker och blir över och ger dessutom alltid träningsvärk i muskler man ändå tycker man tränar.
Svettig vill man inte bli om vintern - man ska jobba sig lagom varm med lagom rörelser och sedan hålla den temperaturen så länge det går.
Men det är en kunskap som måste återuppväckas varje år - och nu var det dags....


Här har gropen skottats fram, pressarna är bortdragna och arbetet kan återupptas. Formen för sulan är nästan färdig, men marken måste singlas av, isoleras och sedan ska det ligga olika kombinationer av armering.


Utvecklingen av vinterkläder har gått framåt. Förr la man ner jobbet under de kallaste månaderna, eller så jobbade man och drog på sig obotliga bekymmer relaterade till kylan.
Det gör man inte längre.
Idag har man t ex kompositmaterial i skor och stövlar, som inte leder kyla - till skillnad från tåhätta och spiktrampskydd i stål; ni kan ju tänka er hur det känns att gå i snö med en två millimeters stålskena direkt under foten.
Jag ska återkomma till hur man klär sig för kyla och värme - det är inte riktigt så självklart och enkelt som man kan tro, eftersom vår klädsel skall vara funktionell, samtidigt som den ska var både säker och möjlig att jobba i.

2 kommentarer:

Öh, jag hatar… hrm, låt mig upprepa detta, jag hatar vintern. Om jag får tag i den där jävla farbror frost så kan jag inte ansvara för följderna.

 

Även vi här nere har fått skiten. Inte kul att gå ut när det är -15 och blåser lite.
Man kan bara hoppas på en kort vinter.