Folkpartiet och marginalisering....

Är det nån som hört nåt från Folkpartiet på sistone? Eller från KD eller Centern?

Det verkar som farhågorna besannas - de kommer att marginaliseras i skuggan av ett alltmer dominerande moderatparti, där de främsta ministerposterna finns, där medietäckningen är strålande och där deras företrädare i regeringen är ovanligt bleka - vem minns Eskil Erlandsson? Vem ÄR Åsa Torstensson? Kan någon rabbla upp folkpartiets ministrar?
Fenomenet är naturligtvis välbekant från andra länder - och det brukar finnas två sätt att nalkas det här anonymitetshotet. Det ena är att börja profilera sig, men det kommer förmodligen att bli ohyggligt svårt i en allians där enigheten skulle vara ledordet. Det andra är att dra sig ur samarbetet, eller i varje fall att börja obstruera.
Jag vet att oron finns bland de andra partierna i regeringen - man är inte nöjda alls med hur det egna partiets profilfrågor behandlats hittills. Det finns ohyggligt lite konkret glesbygdspolitik på dagordningen, det talas knappt om miljöpolitik. Familjepolitiken är inte direkt prioriterad och än har vi inte sett att Folkpartiets skolidéer är de som fått uppmärksamhet.
Medierna har under hösten koncentrerat sig på andra frågor, och det måste vara mycket magert i klippböckerna för partisekreterarna hos alliansen mindre partier. Nu kan man säga att det gått för kort tid för att bedöma det, men tendensen brukar sällan förändras stort över en mandatperiod.
Det kan ju vara så att duktiga oppositionspolitiker inte blev lika bra majoritetspolitiker, eftersom det är en konst som få behärskar. Dessutom tar det dagliga administrativa arbetet på departementen fruktansvärt med tid. En yngre folkpartist jag talade med berättade att han enbart läst om försäkringar i skolan under en månad. Inte mycket tid för profilering eller visionärt tänkande där inte.
Här kommer säkerligen också de mindre partiernas uppenbara brist på kompetent folk att märkas - man kan inte besätta alla dessa lockande - alldeles fruktansvärt lockande dessutom - poster i Stockholm utan att samtidigt dränera partierna lokalt.
Jag gissar att det kommer att dyka upp nån form av konflikt eller gräl före påsk inom alliansen - därför att någon partiorganisation börjar få kalla fötter. Minns var ni läste det först!

3 kommentarer:

Ja nog är folkpartiet, centern och kristdemokraterna marginaliserade. Jag tror att kristdemokraterna kommer att få det svårast och sannolikheten att partiet åker ur riksdagen nästa gång är uppenbar. Det börjar alltmer visa sig att just kristdemokraterna rymmer ett brett spektrum av väljare och aktiva politiker. Alltifrån vanliga hyggliga borgerliga väljare till Livets ordare.

 

Jag tror du har rätt där - eftersom fp verkar återhämta sig en smula efter den nyliberala kidnappningen, och centern trots allt har en stadig bondsk kärna. Men kd verkar dels inte få föra fram sina hjärtefrågor, vilket gör att man undrar hur länge de står ut, och har dessutom en mer allmänborgerlig profil som faktiskt i stort kan kanaliseras av samarbetspartierna.
Men det här förutsätter också att den socialliberala falangen kan ta tillbaka makten över folkpartiet. Om det även fortsättningsvis ska vara fp som ska föra den mer hårdföra högerfanan i Sverige har de snart detroniserat sig själva.
På samma sätt kommer Federley att dra olycka över centern om han får hållas.
Överhuvudtaget tas det här ämnet upp alldeles för lite i media idag, men jag kan lova att det puttrar surt ute i riket...

 

Det är inte utan att jag känner mig en aning stolt över att en stor del av dagens tidningskrönika i Ekot handlade om just det här. Inte stolt för att jag är förmäten nog att tro att jag inspirerat till det - utan för att mitt politiska väderkorn visar sig hålla.
Ekot:http://sr.se/webbradio/start.asp?typ=db&namn=413780
Eller varför inte Katrineholmskuriren, varur jag saxar:
"Det stora orosmolnet är dock, som opinionsmätningarna ger besked om, att folkpartiet, centern och kristdemokraterna lägger sig runt riksdagsspärren och inte kan ta sig upp därifrån. Regeringen tar ju stora delar av sin kraft från just dessa partier men det kan bli så att moderaterna får all kredit för det."

http://www.kkuriren.se/kkuriren/standard_artikel.php?id=64439&avdelning