Julafton och besök på Gröna Lund...Ungefär så känns det när man får sätta igång med det "riktiga jobbet".... Säga vad man vill men det här petandet med etablering, långa listor och planering är rätt trist jämfört med det vi faktiskt är anställda för att göra - bygga hus. Och i måndags satte vi igång - det kom en tjugofyra meters långtradare med femton skalmurselement, kranis satte på sig radiostyrningen och det dök upp betongare och timrisar.

Vi fick riva undan täckpressarna, köra ner PASO-stöd och verktyg, ström och diverse specifika hjälpmedel för just den här sortens montage. Och sen kom blocken genom luften. Här ovan ser man hur elementet skjutits mot bottenregeln (som vi lägger exakt efter mått) och därefter fästs med PASO-stödet (eller snedstämp som det också kallas), som gängas in i väggblocket i en ingjuten hylsa, och i plattan med expanderbult. Därefter kan man genom att vrida på stödet - som med en vantskruv - justera lodet tills det är perfekt.
På den bortre utläggsregeln ligger libellapasset - vattenpass är viktiga redskap, för finjustering av väggdetaljer. I handen håller Kent en pins, som mer är till för grovjusteringen; det är ett slags krökt spett.


Sen placerar man i hyfsat hög takt ner blocken sida vid sida, säkrar med PASO-stöden och fortsätter. De skarvar som syns kommer att täckas med bräder eller skivor - formas - eftersom väggelementet alltså är ihåligt och ska fyllas med betong. I de stora skarvarna ska dessutom lite förtagningsjärn fästas - det är det som ska bli innerväggar; armeringen sticker upp.

På plattan sätter man ut syftlinjer med krita, med snörslå, och när man sedan gått varvet runt bör det sista och första elementet mötas perfekt.

I en perfekt värld visade det sig. Men nu är det här ett bygge på vintern i Jakobsberg och då fick jag kapa ner ett element 25 mm på sidan med en vinkelslip med diamantskiva. Det blev inget av det fotot men jag kan lova att man ser ut som man doppats i vetemjöl efteråt....

Långtradaren ville inte vara kvar längre än nödvändigt, så man lyfte av hans block och placerade dem lutade mot den lilla röda containern. Förutom själva montaget pågår ju samtidigt annat jobb på arbetsplatsen - markarbeten, installationer som el och VVS. Och under tiden växer husets egentliga kontur fram.På onsdag ska vi hinna gjuta upp i väggarna, så nu ska det till både formar, gjutbryggor, värme och presenningar + allt annat som man hinner glömma från gång till gång. Och hela tiden njuter jag av det - trots att vi började med -11 i går morse, trots att saker inte passar eller är sönder när de kommer. Därför att det kommer att stå ett hus här i maj. Inte inflyttningsklart, långt ifrån, men det kommer att vara ett fullständigt skal.