Ett hus tar tid att bygga

Eftersom vintern är sällsynt mild trampar jobbet på riktigt fort. Under de här veckorna har jag - i vanlig ordning - pysslat med etablering, byggt klossar, inventerat och reparerat maskiner, och försökt planera upp så mycket det bara går av det kommande arbetet (kommer lägga upp en dagplanering så småningom).


Bland annat tillverkade jag ett par stick, där vi kan ha material liggande. Det ska vara flyttbart, hyfsat lätt att flytta med nån maskin och ändå hållbart. Just nu har jag bara material för etableringen liggande - 1X5, 2x4 och 2x6. Allt i tummått naturligtvis.I gropen pågår markarbetena, för att kunna gjuta sulan, dvs den egentliga grunden. Nu börjar man mer se vilken markyta som huset kommer ta i anspråk. Jag är lite irriterad över att vare sig beställare eller byggare lyckats få upp info på nätet än.
Marken har varit ganska vattensjuk vilket gör att jobbet blir kladdigare än man egentligen vill. Nu spelar det inte så stor roll i gropen eftersom man singlat av grunden, men är man tvungen att gå åt sidan är det bäst att ta på stövlarna.


Till höger syns ett av matarskåpen för inkommande el, just här ett 63-skåp. Snett framför syns det färdiggjutna kranfundamentet, för nu har vi kommit långt nog för att sätta dit den!


Här syns det lite bättre vad jag menar med att man lagt singel i botten. Markkillarna sliter med en kraftig dräneringsslang. Man ser också hur en lågform börjar växa upp. I bakgrunden har mobilkranen för kranmontaget ställt upp.

Sen kommer krandelarna, och lyfts på och skruvas ihop.
Det här ser inte så stort ut, men man blir lite lurad
- det är rediga doningar.
Just bottendelen kom för sig, men sen kom själva tornkroppen på trailer,. och blockerade raskt Vasavägen i bägge riktningar.Han fick köra upp på Kristinavägen. Så här högt kommer jag för tillfället - det får duga som UtsiktFrånEttTak. Vi har dessutom tagit hyresgästparkeringen i anspråk, vilket de knappast blev glada av...

Nå, till sist lyfte man dit toppdelen. Sen ska kranhus och bom och grejor dit (om Matte B läser det här kan han få komplettera och rätta faktafel, även om det är konkurrenterna från Lambertssons som monterar här)

På det här ska då ett stycke bom monteras. Den är fyrtiofem meter lång och bilden ger inte alls rättvisa åt storleken kan jag säga.


Eftersom Telenor nu fått ordning på tjänsten kunde jag skicka de sista bilderna från montaget.

Man lyfter dit sista delarna innan man monterar den svängbara delen. Inte för att syns särskilt bra men inne i tornkroppen står två gubbar och tar emot och fäster.


Därefter lyfter man dit kranarmen med hjälp av mobilkranen. DEt där hade man rpobelm med ett par dar eftersom vinden var för hård. Även om konstruktionen inte har några stora heltäckande delar så ta den ändå vind coh blir oregerlig.
Det var inte heller ett strålande solsken - snarare tvärtom - utan det är lamporna på tornkroppen som illuminerar. Klicka gärna för bättre bild!!


Här har man fått till det - det gick rätt fort när vädret väl gav med sig. Men sen ska det naturligtvis läggas dit motvikter, dras kabel, monteras kranhiss och en miljon andra saker. Och kallt som fan hann det bli, för det började faktiskt blåsa en riktigt isande vind bara minuterna efter att man satt ditt kranarmen!
Från korsningen Frihetsvägen-Vasavägen ser den nu ut så här. Det är en skaplig räckvidd på den!

2 kommentarer:

Konkurrenter finns inte i kranbranchen. Vi är alla som en stor familj. Faktafel finns. Rättas Härmed!
I kranfundamendet fins det ingjutna gws stag(i det här fallet)
I dem skruvas första mastbiten fast, sen fortsatte de att montera mastbitar till önskad höjd. Därefter kommer"Gubben" den del av kranen som svänger, och där förarhytten är monterad.
Ovan gubben sätts tornet, där bardunstagen har sin övre innfästning. Dessa stag håller upp å ena sidan bakbryggan med lastspel och motvikter, å andra sidan kranarmen(inte bom, som du uttrycker det).
Kranen i fråga ser ut som en Potain, byggd för tunga lyft.
Prefab?
Säkerheten främst.
Matte

 

Tackar för det. Det kommer mer bilder bara Telenor får ordning på nån störning som gör att jag inte kan posta mina bilder för tilfället.
Men uppe är den från idag!