Gör mer på kortare tid. Om stress och sämre kvalitet


I högkonjunktur jobbar man som fan och blir det fel låtsas man att det regnar. I vår bransch är det så. Jobb som förr kunde få ta den tid som behövdes - och som också ofta är den tid det måste ta, med tanke på torktider och annat - har idag pressats in i tidsramar som inte är direkt bekväma.
Till viss del beror det på en ökad professionalism hos byggjobbarna. Man är mer specialiserad idag och bättre på enstaka moment. Detta är ofta moment där teknisk utveckling också höjer tempot - med spikpistoler, skruvautomater, bultpickor, skivhissar, effektivare batterimaskiner etc. Till stor del beror det också på att anbuden måste hållas för att inte ge straffavgifter. Och i slutäden betyder en gubbe mindre samma pengar i ökad vinst.
Nackdelen är att kvaliteten blir lidande. Detta skriver man om hos Byggcheferna. Risken för att fukt och annat elände kommer att bli problem i framtiden är stora, liksom det återkommande mantrat om att det inte finns tillräckligt med duktigt folk. Som om det är bristen på gubbar som orsakar slarvet.
Överhuvudtaget har stressen på arbetsplatsen ökat sista åren. Inte nödvändigtvis för prioduktionstakten höjts, men klåfingrigheten är större hos mellanchefer och annat löst folk idag. Man ska göra mer på mindre tid helt enkelt. Och helst utan att kräva särskilt mycket i ersättning. Om detta kom det en rapport från IF Metall häromdagen. jag kom att höra det på väg till jobbet och i vanlig ordning intervjuade man också en totalt oförstående arbetsgivarrepresentant. Ett bra exempel på att allt mer går till aktieutdelning i industrin istället för till investeringar och utbildning. Till råga på allt börjar man nu lägga ner även välmående företag - allt i den heliga vinstens namn.
Samtidigt slutar man inte förundras över de som ständigt sjunger marknadsekonomins lov. De verkar leva efter salig Trotskijs motto "vill man göra en omelett så måste man knäcka några ägg..." För olika entreprenörstillskyndare i riksdagsmajoriteten innebär det här naturligtvis en utmaning - Är du varslad? Lev upp! Livet börjar nu. Fick du sparken? Starta eget! Glesbygd? Flytta till möjligheterna!
Det märkliga är ju att jävligt få av de som ständigt tjatar om de gigantiska fördelarna med en ohejdad marknadsekonomi faktiskt är företagare. Eller befinner sig i konkurrensutsatta sektorer där man riskerar att få flytta från allt.
Dessutom skjuter arbetsplatsolyckorna i höjden i samma takt som stressen ökar. Avklippta fingrar, fallolyckor - folk hinner inte tänka efter längre. Och samtidigt minskar anslagen till Arbetsmiljöverket, det blir allt svårare att rekrytera skyddsombud. Forskningen kring arbetslivet har regeringen slagit ihjäl för länge sen; det var en av de första åtgärder som genomfördes efter maktövertagandet. Ett beställningsjobb dessutom, frammanat av Det Nya Arbetarpartiets största sponsorer.
Det är då det är bra att man känner kampviljan hos kamraterna. För vi kan inte ha det så här naturligtvis.
Jag har inte kommenterat opinionsundersökningar på ett tag, men den senaste från Demoskop visade på i stort sett oförändrade styrkeförhållanden mellan regering och opposition. Dessutom visade den att SD klivit över riksdagsspärren, samtidigt som kd hamnade under. Nå, det är väl inte att förvåna sig över - men HERREGUD vilket kattrakande det blev om att visa på att kd inte alls tappat väljare till SD.
Nope, istället klättrar de borgerliga på varandra för att bevisa att SD egentligen är ett parti för besvikna socialdemokrater, och vill hellre visa på en undersökning som visar att folk - kanske - tycker Reinfeldt klarar av att regera. Nå, vän av ordning frågar sig då naturligtvis hur det kommer sig att socialdemokraterna inte minskar i såna fall. Eller är det en satanisk långdans där sossar går till SD, medan kd-sympatisörer istället blev sossar. Eller nåt.
Och dessutom regnade det idag....