Facket och bonusar...


Vad håller de på med?
Det är väl första tanken när man läser att Erland Olausson medverkat till de generösa bonussystem som finns inom AP-fonderna. I synnerhet som det idag finns skapligt ny forskning som visar att bonusar inte alls är särskilt bra för ett företags utveckling - något vi vanliga dödliga misstänkt länge. Allra minst när "bonusen" utfaller vare sig företaget gått bra eller inte - en win-win-situation som en nöjd bekant kallade det.
Att sedan veta att AMF Pension ville dela ut många miljoner i bonusar till sina inte särskilt underbetalda direktörer, var ju inte särskilt överraskande. Värre var ju att Wanja Lundby-Wedin och Per Bard, som efterträdde Erland Olausson som LO:s avtalssekreterare, hade skrivit under det.

Hur tänkte ni då? Det är ju en fråga som faktiskt dyker upp.
Att näringslivets toppar hugger för sig som De Fyrtio Rövarna är ju inte att förvåna sig över, men det slår in skapliga kilar i förtroendet för våra egna högsta valda företrädare när de bidrar till det.

Det är naturligtvis helt galet att ha olika belöningssystem inom företag. Varför kan man inte betrakta alltihop som "lön" och dra "skatt" på det. Istället har man olika mer eller mindre förmånliga avarter, vars primära syfte givetvis är att undkomma skatt. En återkommande fråga är ju alla dessa pensionsavtal - som alla har gemensamt att de är lägre beskattade.
Vän av ordning frågar sig ju varför folk med miljoner i inkomst inte kan tänkas sätta undan i varje fall ett par hundra i månaden till sin egen pension. Det får ju jag göra... Men de kanske inte har råd.
Men det är lite äckligt faktiskt att veta att LO:s ordförande godkänner system som syftar till att undkomma skatt.
- Det är helt enkelt käpprätt åt helvete att personer som arbetar för oss kan bete sig på det här sättet, säger ordföranden i Västsveriges LO-distrikt Hasse Andersson till SvD.

Man kan bara hålla med. Och det är dags att ställa hårdare krav på de som ska representera oss i de här bolagen, men det är nog ämnet för en alldeles egen post


Bilden föreställer Christer Elmehagen, som tydligen måste vara en överjävlig förhandlare. Eller så har han bara mesiga motpartners...

3 kommentarer:

Men kära Calle, nu förstår jag inte vad du pratar om. De här är ju hårt arbetande människor utan övetidsersättning. De är klart att de måst få bra betalt! Utan miljonlön och schysst bonus kommer ju genast något företag från EU genast att sno år sig dessa oerhört kompetenta människor! Vanja och co kan ju inte tillåta att Sverige dräneras på de få kompetenta människor som Sverige har producerat. Tänk också på den osäkerhet dessa människor lever under, de kan ju bli avsatta i morgon och vad ska de stackarna då leva på?! Vanja och co måste ju också tänka på sin egen situation, även de kan ju bli avsatta och då kan de ju tänkas vilja vara attraktiva för den privata arbetsmarknaden.
Har mycket vill ha mer!

 

Dags för Wanja att lämna sin post och låta en mindre lättlurad människa ta över.

 

Frågan är hur trovärdig Lundby-Wedin blir framöver. Nu har ju Maud Olofsson med kamrater utnyttjat läget till max och till och med satt bonusstopp på statliga företag, trots att de inom högern egentligen är för bonusar.