I serien Moderata Flaggskepp - Stockholms handelskammare.


Det finns i Stockholm något som heter handelskammaren. Man kunde få intrycket av att det är en officiell instans, knuten till Stockholms stad men det är det alltså inte. I själva verket fungrar den som både kläcknings- och avstjälpningsplats för folk med moderata åsikter. Bara genom att läsa vilka som arbetar och har arbetat där får man snabbt klart för sig vilka de är.
Eftersom de däremot lyckats med sin framtoning av obunden - jo tjenare - organisation, får de också ett visst genomslag i debatten, vilket framgick häromdagen när de belönades med ett Ekoinslag. Eftersom jag hörde det och det innehöll ordet "byggnadsarbetare" lystrade jag till, men det som kom var ju den vanliga mischmaschen av nyliberal begrepp. Här skulle det till "ökad rörlighet inom Europa", dvs den vanliga omskrivningen för import av låglönearbetare, och här skulle det bli enklare att hyra ut bostäder, för att inte tala om hur bra det skulle vara om man lät värdarna sätta sina egna hyror. För att just detta funkat så bra överallt annars i världen undrar man ju då????
Eftersom de påstår sig vara ett organ för Stockholms företagare undrar man ju stillsamt hur de då ställer sig till Lavaldomen. Och ett sorts svar fick man här. I form av nån slags personligt hållet blogginlägg, som är lätt virrigt men i grunden ansluter sig till det jag jagar SAF för (mer om det här och här). Någon åsikt som kan tillskrivas Stockholms handelskammare får man dock leta efter.
På samma vis vill man släppa marknadskrafterna lösa över bostadsmarknaden eftersom det i teorin innebär att snälla människor flyttar, och att ingen kapitalist någonsin gått över lik för att tjäna pengar. Utan att veta sätter jag ett par spänn på att de som jobbar på Stockholms handelskammare i likhet med sina vänner i regeringen inte har en aning om villkoren för egenföretagare.
Man kan nämligen lära av Stockholms handelskammare att det största hindret för företagsexpansion uppenbarligen är ett krångligt regelverk. Tänk, när jag hade företag var det jobbigaste att andra företag inte pröjsade, och att de la anbud som låg under vad som var lagligt möjligt. Lyssna nu - det var inte alls krångligt att ha företag. Istället gav det goda inkomster till en annan småföretagare som tagit på sig att sköta ekonomi och bokföring, regler och avtal.
Och det är en uppfattning som delas av de flesta företagare jag känner. Visst kan man svära över att det kostar pengar, men se då kan man ta sig en titt på det regelverk som EU skapat, men se om det vill Stockholms handelskammare inte alls tala.
Istället för att tala om den sociala orättvisa som idag cementeras väljer Stockholms handelskammare att se förbi den, och förlita sig på modeller. Men det är rätt typiskt för skrivbordskonstruktioner - de flyger bara på pappret. Och att det är folk som har trygga anställningar som framför dem.
För övrigt är det rätt kul att man kan få lyssna på ett tal av Andreas Carlgren, med den häpnadsväckande infomationen att "här kommer klimatfrågan få sin lösning..." Är FN:s klimatpanel informerad?
Dessutom finner man också ett försvarstal för den franske presidenten, som kanske skulle göra sig på en moderat partisida men som är smått pinsamt när man försöker sig själv att framstå som "obunden"....

Illustrationen är påkommen för att illustrera handelskammarens inställning till trängselavgifter och lånad från lamo.blogg.se