Nej, Byggnads ger sig inte


Vi ber inte om ursäkt för att vi kritiserar EU. Det kan vara bra för Margot Wallström att komma ihåg det, innan hon hamnar i CeciliaWikström-fällan ( ="jag är sååå trött på att diskutera OM vi ska vara med i EU..." Gärna med gäll röst också.) Inte heller är jag förtjust i att hon redan från början vill skuldbelägga oss för att vi inte ser hur Lissabonfördraget skulle kunna stärka oss.
Det kommer knappast vara Byggnads fel om det blir lågt valdeltagande i EU-valet, det ligger liksom i EU:s natur.
Det är också något som Wanja Lundby-Wedin och Erland Olausson inte klarar av att förklara när de LO-tidningen går i svaromål på det tre ordförande i Byggnadsavdelningar skrev i ett tidigare skede. Och nu svarar Byggnads igen - nej, vi är oroliga för att Lissabonfördraget kommer att rasera den svenska modellen totalt. Och DÅ kan vi verkligen börja oroa oss för valdeltagandet kan jag nog säga med rätt stor säkerhet. Vi röstade inte ja till EU för att oavsätttliga jurister skulle ta över arbetsmarknadskonflikter - det är en europeisk tjänstemannatradition som vi inte behöver.
Jag är inte heller särskilt förtjust i att det här nu ska dras en vända till i den svenska Arbetsdomstolen, och sen ska Littorin hitta på något, medan SAF stampar i farstun och vill låta byggföretagen importera lastbilslass med billig arbetskraft. Dels för att jag inte tror att den svenska Arbetsdomstolen kommer att gå emot EU-rätten, dels för att vi har mäktiga krafter mot oss.
Oavsett vad den idag uppenbarligen rätt svaga svenska regeringen säger kommer naturligtvis Bäckström, Duker och Gellner vara de som dikterar villkoren. Och vad har vi då att sätta emot? En försvagad svensk fackförenings- och arbetarrörelse, tillsammans med en överraskad allmänhet? Jag vill inte gärna tro det.
Det är därför det är viktigt att manifestera för den svenska modellen, vilket närmast sker den 17 mars. Och kan man inte göra det då så kan man skriva på nätet, ringa radion, prata med arbetskamrater. Det enda man inte får göra är att låtsas som att EU inte existerar och att våra villkor skulle vara huggna i sten.