Arga unga män är farliga unga män. Om Romarios död

Jag måste erkänna att rättegången mot de unga män som åtalats för Romarios död har engagerat mig långt mer än rättegången mot grabbarna bakom PirateBay. För att börja från slutet tycker jag det är helt knäppt att man kallar PB-rättegången för en fråga om yttrandefrihet. För mig och väldigt många handlar det om stöld – i synnerhet som det verkar som om de själva gjort sig en skaplig hacka på andras material. Jag har mycket svårt att se hur det skulle kunna bli helt fritt att gratis ”kopiera” andras verk. Jag har också svårt att se hur man försvara företeelsen med att det skulle ha med yttrandefriheten att göra – vad har yttrandefrihet att göra med att man lägger ut obduktionsbilder på döda barn? Eller barnporr? Det är symtomatiskt att rättegången sorteras in under "kultur-nöje" i DN.

Frågan om vad yttrandefriheten är värd att debattera, och det ska vi göra – för alldeles för sällan kopplas den till moral och ansvar – men det blir en annan dag.

Romarios död är istället en bättre termometer på samhället. Jag har läst vad DN.s reporter Ulrika By skriver om det och jag känner även hennes frustration. Ung man som sticks ner med kniv i ett gängbråk vid motorvägen. Unga arga män från fattiga förorter är sköra och farliga. I avsaknad av kunskaper eller bakgrund höjer de sin status på samma vis som arga unga män alltid gjort, genom att vara aggressiva. Jag må vara fattig men jag är farlig. Ha respekt för mig!

I ett modernt land må det vara en märklig inställning – vi vill inte gärna tro att det kan vara så – men det kanske också är så att vår polityr är ganska tunn och gärna ramlar av. Det finns ett behov av att sluka elände, att ha ett ställföreträdande lidande att gotta sig i. Morden på Arboga-barnen, eller Anders Eklund eller Toni Allden är väl bara alltför tydliga tecken på det. Som sedan glatt effektueras av en tjänst som The Pirate Bay, och i sin förlängning också dramatiseras av de här ganska skrämmande grabbgängen.

Det handlar inte om vilken etnisk bakgrund man har – det handlar om helt andra saker. Om att växa upp i slitna förorter med allt vad det innebär. Man är mycket naiv – och okunnig – om man tror att det här är nya företeelser. Det är det inte. Slum har alltid genererat brottslighet och elände, och så var det faktiskt för trettio år sen också, med de som då bebodde miljonprogrammet. Det kan vara bra att komma ihåg det. Man kan inte ens säga att det skulle vara en specifik utveckling just i de områdena – istället har vårt civiliserade samhälle kanske tappat en smula av anständighet och omtanke. Våldet är förekommande i helt andra samhällsklasser också idag – vi har de här välartade barnen som i brist på annat ger sig ut på stan och slåss, och det är barn vi talar om, vi har våld och hot även i finare områden idag.

Tyvärr dras jag också med en oroande känsla av att det var mycket som gick fel i början av utredningen av Romarios död. Att hans döda kropp sågs slentrianmässigt, för han var bara en grabb från förorten. Jag hoppas jag har fel

Det är därför det är viktigt att komma ihåg Romarios död. Det kommer att ske igen, det kommer att dö fler unga män i onödan, nerstuckna för skitsaker, men vi får inte sluta tala om det. Det är just tystnaden och glömskan som är farliga.

11 kommentarer:

Den allra första kommentaren från polisen till ekot var att det troligen rörde sig om "en uppgörelse mellan kriminella". Det visade sig vara fel. Men problemet är inte bara felslutet (påverkat av hemvist och hudfärg?) utan att grundregeln är att man aldrig får gissa. Man måste veta de man uttalar sig om, vara professionell. I den här frågan är det ju extremt. Men jag har sett det pågå så länge jag minns här. Det händer igen och igen och igen. Det händer mig (eller hände frekvent innan jag blev lite igenkänd) då jag möter vården och andra myndigheter. Fast jag inte alls på ytan passar in i profilen. Bara adressen räcker. Och varje gång jag möter sånt, grannar som inte får lån trots god kreditvärdighet, kompisar som inte får lägenhet utan behöver referenser, barn som blir illa behandlade blir jag så uppgiven. Igår läste jag en kommentar i tidningen "hemslöjden" om Tensta som gjorde mig alldeles sorgsen. Inte ens där får man vara ifred. Det är SÅ manifest - och när man pratar om det bli vanliga, välinformerade, samhällsengagerade människor så illa berörde, ibland arga. Dom kan/vill inte tro det. Och jag skulle kanske inte heller tro det. Om jag inte ständigt blev påmind. Jag har nog givit upp om att nå fram, satsar på att vara annorlunda här och nu. Visa att jag ser folk som de är, så gott jag kan. Ändra verkligheten dag för dag. Men det känns lite futtigt

 

Svenskt rättsväsende är genomruttet, det verkar vara väldigt enkelt att döma någon för upphovsrättsbrott men omöjligt att fälla någon för mord.
Och även om man lyckas fälla mördare får dom mesiga straff som samhällstjänst och villkorligt medan brott mot upphovsrätten straffas med flera års fängelse.
Vad vi behöver är medborgargarden som rensar upp bland skiten i förorterna, polisen och politikerna har för länge sen misslyckats.

 

Fel! Unga kriminella män begår brott. Blanda inte att vara arg med att vara kriminell. En mördare är en mördare oavsett om han är glad eller arg. Det är just med din retorik som man ursäktar dessa kallblodiga banditer.Getto romantik! Glöm det.Människör dödar på det sättet därför att de saknar empati och moraliska grunder som deras närmaste och anöriga borde ha förmedlat dem under deras uppväxt. Att tycka synd och ursäkta dem gör bara saken värre.

 

Så du menar att de som drev Pirate Bay skulle vara skyldiga till att nån scannade in hela förundersökningsprotokollet i Englafallet och gjorde det tillgänligt som torrent?

 

Ett sånt jävla snyftande och gnällande över en död afrikan?
Vad skiljer domslutet i den här rättegången från dussintals andra där bevisen varit för svaga för en fällande dom.

 

Vadå död afrikan? Död ung svensk. Gympalärare. En ung man på grannorten som alla talade bara gott om - oxå då han levde. Som fick sin heder nedsudlad efter döden av en polisman som luftade sin förutfattade mening utan att ha kollat fakta.
Jag har inge sympati för de som dödade, tycker att de ska dömas och få kriminalvård (om man nu kan hoppas på sådan). Om inte annat så för allas vår skull. Arga unga män är bomber som då och då detonerar, och skadar allt i omgivningen. Problemet med det här är att det som hänt skapat fler arga och desillusionerade unga, som drar den deprimerande men korrekta slutsatsen att det är lönlöst att försöka vara som R

 

Det värsta med detta mordet är att inga etniska svenskar har varit inblandade. Det var, så att säga, inom familjen. Det var synd, annars skulle man ha gått ut i flera år och demostrera mot rasisterna. Men när "bröderna" blir öffer för andra lika dem, då blir på en gång att det berör på frustrationen och utanförskap, vilket skulle aldrig tas i som förmildrande omständighet om mördaren hade varit svensk.

 

Man förenklar oerhört om man bara betraktar våld som brott och inte som annat. Tyvärr en rätt korkad förenkling också.
Det finns en tragisk destrukiv kraft i miljonprogramområdena, och den kommer att ta sig ut nånstans om man inte lyckas leda den nån annanstans. Det behövs kraftfulla insatser för att vi inte ska få fler kravaller och bilbränder, och det är bara larvigt att tro att det skulle vara enbart en polisiär fråga.

 

Vill också påpeka att jag generellt inte accepterar anonyma inlägg. Vill du inte stå för din åsikt med ditt namn kan du i varje fall meddela mig vem du är.

 

Du undrar hur det kan vara tillåtet att kopiera någon annans verk?
Du som är byggarbetare borde ju veta eftersom du kopierar husdesign dagligen. Misstänker att du inte betalar en krona till han som uppfann huset. Kopiering är männsikans sätt att lära sig. Ett sätt att slippa uppfinna hjulet igen.
Men upphovsrätt behövs, men de måste begränsa den för att inte hindra utveckling. Kortare uppphovsrättstider. Kom ihåg att även innan vi hade upphovsrätt så finns musiken kvar. Mozarts musik lever kvar än idag tack vare kopiering.

PB har dessutom inte kopierat en enda upphovsrättskyddad fil. De borde däremot dömas för skattebrott och medhjälp till upphovsrättsbrott (eftersom de inte tar bort upphovsrättsskyddat material).

Angående barnporr så tar de bort dem, så de är inte konsekventa ens.
Angående rättegångsprotokoll så är de offentliga handlingar. Spelar ingen roll om de ligger på PB eller Google. Båda tillåtna. Du kan hämta ut dem själv om du vill.
Angående yttrandefrihet, så vet jag inte vad PB har med det att göra... Yttrandefrihet innebär att man kan "säga vad man tycker" utan att åka i finkan. PB tillhandahåller länkar till filer, inga åsikter.

 

Julle, huskopiering???? Kom igen....