Göran och Lars-Olof. Två gubbar som inte vill bli bortglömda


DN Debatt får Göran Johnsson, fd ordförande för Metall, och Lars-Olof Pettersson, som presenteras som chef för konsultföretaget Unionkonsult, skriva av sig lite tankar om hur de ser på samarbetet mellan socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet. Exakt varför de gör det framgår inte, men man kan ju trots vissa förskönande omskrivningar se att de inte är förtjusta i Mona Sahlin.
Nå, de drar i varje fall rätt hårresande slutsatser, som de alltså får presentera vare sig utan underlag eller hänvisningar, på Sveriges mest lästa debattsida, till stor skadeglädje för en stukad borgerlighet som tar varje tillfälle att baktala de röd-gröna. Till saken hör ju att idag verkar alla ha glömt bort att socialdemokrater, vänster och miljöpartiet redan har en gemensam historia bakåt när det gäller att kompromissa sig fram till hållbara lösningar. En historia som faktiskt är avsevärt längre än den som ministären Reinfeldt har gemensamt... S+mp+v har lagt fram 18 gemensamma budgetar hittills, vilket Göran Johnsson och Lars-Olof Pettersson verkar ha missat.
Men allvarligare är att Jonsson och Pettersson drar slutsatser som de knappast har belägg för, och får de stå oemotsagda blir det svårt att ta debatten där den borde vara.
Deras grundtes är att Mona Sahlins val av samarbetspartners skulle skrämma traditionellt socialdemokratiska väljare in i en borgerlig famn istället. Och att detta redan skett. Såpass.

Och givetvis skulle då energipolitiken vara en bidragande orsak. Hur den nu kan ha blivit det huxflux? Frågan blev politiskt brännbar för ett par veckor sen, och kärnkraften kommer, om den ska byggas ut, inte att kunna ge några jobbeffekter på femton år i varje fall. Vilket författarna noga undviker att att ta upp
En annan orsak skulle vara miljöpartiets och vänsterns ambivalenta EU-politik. Som om det inte skulle finnas en högljudd och livaktig EU-kritik inom socialdemokratin.
Dessutom vill man hävda att friårsfrågan skulle vara en viktig sak, som fått väljare att välja borgerliga partier. Göta Petter - att vi inte tänkte på det! Friåret har ju alltid varit en jättefråga för väljarna...

För, precis som de själva skriver, så har åtskilliga försämringar för LO-medlemmarna inte fått samma LO-medlemmar att överge borgarna. Men då tycker jag att man ska fundera på vad det beror på, och inte lägga en massa tid på skitprat som ännu mer gynnar borgarna... Herrarna verkar ju helt bortse från alla de saker som regeringen genomfört just för att smörja dessa grupper - jag brukar rada upp saker som hushållsnära tjänster, ROT-avdrag för villor, och inte minst försäljning av allmännyttan till hugade spekulanter. I många kommuner kan en sån försäljning raskt kasta även renläriga socialdemkorater i en borgerlig famn - för vem tackar nej till att kanske få bli miljonär?

Istället är det två herrar som inte kan förlika sig med att de förpassats ut ur rampljuset och som nu förtvivlat vill tillbaka dit. Nå, ni är välkomna, men då får ni hitta på något bättre

6 kommentarer:

När det nu skrivs kontroversiella debattartiklar om socialdemokratisk politik kan man tänka att det sabbar oss.Men - Gunnar Myrdal sa en gång att partiet har aldrig mått så bra som när vi diskuterat som mest. Det kan vara så att det skapar intresse. Tystnaden är värsta hotet mot ett parti. Jag vet inte men hoppas att det är så. När jag ser i dag att S,V,Mp enligt Sifo inte tappar i opinionen efter uppgörelsen utan ökar avståndet till Alliansen tror jag faktiskt att det är så.

 

Om LO- företrädare går armkrok med företrädare för Industriförbundet torde det inte vara oväntat att LO-medlemmar börjar rösta borgerligt.
LO har egna problem att ta hand om och artikelförfattarna borde hållit sig till dessa istället för att problematisera de röd-gröna.

 

Jag känner Göran Johnsson och Lars-Olof Petterson från min tid på partiexpeditionen - är således själv en gubbe. Dock är jag av helt annan mening än de, när det gäller kärnkraften och EU.

Det trista med dem, och med nuvarande Metall-ordföranden (och ledamoten av Socialdemokraternas VU!) Stefan Löfvén, är att de spelar alliansregeringen i händerna, motarbetar att en (S)-ledd regering återkommer till makten. Minsta eftertanke borde ju få dem att inse att Socialdemokraterna (eller för den delen Vänsterpartiet) i regeringsställning aldrig skulle föra en energipolitik som äventyrar jobben för till exempel Metalls eller Pappers' medlemmar.

 

Re: Enn Kokk
Tror du att dessa "gubbar" som har tillträde till DN´s debattsidor läser våra protester? Hur ska vi nå dem?

 

Jodå, de läser en hel del på bloggarna. I anslutning till artiklar på DN Debatt eller liknande finns det ofta en ruta som visar de olika bloggar som länkar mot just aktuellt ämne. Och skriver man tillräckligt provocerande kan det säkert få dem att titta efter

 

Calle har rätt. Mina, ibland rätt så bitska kommentarer, har säkert lästs av långt fler av dem som sitter i beslutspositioner än som framgår av kommentarer.