Gjorde ingenting


Med facit i hand har jag inte gjort nånting idag. Knappt kommit ur sängen, definitivt inte utanför dörren. Det känns som jag håller på att kana in i ett behagligt sommartillstånd. För en högpulsare som jag, som har en inbyggd klocka - jag har verkligen det - är det lika behagligt varje år. Jag har inte ens tränat.
Visst, det finns massor som måste göras, men idag blev det inte gjort. Istället blev det alldeles för mycket Spotify, och alldeles precis tillräckligt med korsord och halvlästa böcker (sånt kryllar det av här).
I en framtid är jag rätt säker på att ett bra jobb innehåller "ledig tid" som bonus. Det finns de som påstår att de där hushållsnära tjänsterna skulle ha avlastat de som jobbar mest, eftersom de helt plötsligt skulle ha tagit professionell hjälp med städning och tvätt. Pyttsan.

De hade redan den hjälpen, men ytterst få av dem betalade schyst för den, och de jobbar hur som helst lika mycket eller mer ändå. Nån ledig tid, eller extra tid för sina barn blev det inte.
Peter Englund har på något ställe skrivit att om människan själv får styra sitt arbete kommer det att innehålla perioder med kopiöst mycket arbete, och perioder med extrem sysslolöshet. Och med extrem sysslolöshet menade han nog inte segla till Antarktis eller bygga om på landet, utan att bara inte göra nånting. Att inte leta adrenalin eller kittla upplevelseendorfinerna helt enkelt...
Just idag blev det alltså inte något uträttat. Visst, det lagades mat, och det utbyttes åsikter om vem som skulle slänga soporna, byta toarulle och diska - jag förlorade i samtliga grenar - men jag skrev inget på mästerverket, möblerade inte om eller dammsög (fast det skulle behövas!). Jag drömde inte ens om den stora kärleken, som Geijer sa. Fast om den kan man drömma varje dag.

Och nu är det en klar ljummen sommarkväll. Folk sitter på sina balkonger i bostadsområdet, jag hör dämpade röster, klirr av glas och bestick. Musik spelar nånstans. Och i morron kommer sopbilen - precis som vid Medelhavet, har vi konstaterat. Den tar ingen hänsyn till eventuella sommarlovslediga tonåringar med sovmorgonsbehov.
Sommar.


Bilden från mammalenblog

7 kommentarer:

Du skriver så otroligt bra. För övrigt är jag hur bra som helst på att göra ingenting, om jag bara får chansen.

 

Människor som tillåts att ha kontrol över sina egna liv både lever och producerar mer. Kontrollen tillhör ett samhälle som inte tror eller respekterar människors frihet själva och/eller i samverkan.

 

Älskar dagar när jag plötsligt upptäcker att klockan är två och jag fortfarande lullar omkring i morgonrock. Man läser tidningen, tuggar i sig en macka och brygger ytterligare en kopp kaffe. Börjar fundera på om man ska duscha men fastnar i ytterligare några kapitel av den där braiga boken.

Dammsugaren stirrar uppfodrande på mig, men jag väljer att kaxigt ignorera mitt gula monster.

Tror det är absolut nödvändigt med dagar som innehåller ”ingenting”. Ibland är dessa dagar inte så njutningsfyllda och man blir stressad av att ingenting händer (ändå orkar man liksom inte ta tag i nåt) men Som Alfons farmor så klokt sade ”man måste ha tråkigt ibland för att veta när det roliga kommer”.

 

Om det nu är möjligt så skriver du bättre och bättre för varje gång jag läser ditt inlägg. Var får du alltifrån? Det är nästan som jag blir sugen själv att skriva på min blogg.Jag skriver ju regelbundet på en av bloggarna, men på den andra är det långt mellan varven. Du skall veta att jag blir inspirerad av ditt sätt att skriva så snart kanske jag också börjar skriva...

 

Vad snälla ni är! Om det kan få er att skriva mer så är det jättekul, och långt mer än jag hoppades på

 

Du råkar inte ha en Spotify invitation som du skulle kunna skicka åt mitt håll?

 

Chalk - det är bra med en mejladress i såna fall. Du når mig på callefriden@hotmail.com