Nej, det blir ingen promenadseger...


Visst har man medvind. Man känner att man surfar på en våg av uppskattning. Jag är ute på arbetsplatser och träffar byggjobbare - många hundra hittills, och det var länge sen man kände sig så...uppskattad.


För visst är det som en bister grovis sa, vi bara måste vinna det här valet! Det är en ryggmärgskänsla som allt fler delar. Man kan ha åsikter om det mesta - om invandring, miljö, skola eller barnomsorg - men de flesta vet ju också att det är stört omöjligt att hitta ett parti som delar alla ens egna värderingar. Då får man starta ett eget parti.


För oss byggjobbare handlar det ju om ett par viktiga saker - våra löner, vår rätt att organisera oss, vår rätt till trygga anställningar och rätten att teckna avtal som reglerar allt detta. Och sen får man sätta sig och titta på vilka partier som delar dessa åsikter, som har drivit dem och - inte minst! - dessutom sitter i partigrupper i Europaparlamentet som faktiskt också stöder oss. Man ska ju ha klart för sig att ljusblått i Sverige mycket ofta blir mörkblått i Europa. Eller värre...


Och titta vad enkelt det blev! Det blev rött.


Och sen skadar det ju inte att Det Röda Laget också i andra frågor driver på i en riktning jag gillar.


Nu är det här ingen enkel match. Även om Byggettan har medvind vet jag ju också att det är rätt jämnt på andra håll. För att inte tala om att det är totalt stiltje på en del platser. Fortfarande finns det folk som tror att man inte behöver bry sig om EU, eller att den bästa protesten är att låta bli att rösta.


Hur tänker man då? Att ens nerlagda röst kommer att ligga där, oanvänd? Eller fattar man att den som tiger samtycker?


Idag har runt 250 000 människor förtidsröstat, och det är något som kommer att gynna fackföreningsrörelsen. Vi är mycket glada för att det är så lätt att rösta idag. Ju mindre jobbigt det är, ju färre köer det finns desto fler kommer att rösta. Och kommer många iväg till vallokalen kommer också allt fler att rösta rött.


Och även om jag tycker att politik är alltmer global kan man inte komma undan att det också är ett tillfälle att visa regeringen var skåpet ska stå. Det är inte alls fel att rösta mot alliansen i det här valet - en borgerlig röst i Europa är också en borgerlig röst i Sverige. Europavalet kommer ju lämpligt för regeringen Reinfeldt, eftersom de helst inte vill diskutera hur det går på hemmaplan. Vilket man kan förstå när man läser om raset för BNP:n...

Men inte kommer det att bli nån enkel seger - själv är jag rätt övertygad om att sista dagarna kommer att ägnas åt stenhårda personangrepp och ett frenetiskt letande efter skandaler från brogerliga medier. Det är därför det kan vara på sin plats att påminna om vad saken handlar om - och för Byggnads medlemmar var det länge sen valet var så lätt. Rösta rött!
Bilden från vår resa till Vaxholm. Och Vaxholm är vi stolta över - vilket driver högern till vansinne. Och de får väl bli förbannade och tala om rasism och annat - det som betyder något är att de som blev satta i blockad i Vaxholm idag är medlemmar i Byggnads...

0 kommentarer: