Vi har inte råd med blått i parlamentet


Europa är inget land. Det kan vara bra att komma ihåg ibland. Det mentala avståndet mellan Malmö och Köpenhamn verkar överstiga avståndet mellan Piteå och Gibraltar ibland. I Danmark har man ett främlingsfientligt parti som har stor påverkan på politiken, i Sverige kommer samma sorts parti marginaliseras igen. I Holland händeer samma sak. Det märkliga är ändå att de främlingsfientliga frodas under högerstyre.
En blå regering öppnar för mörkare färger helt enkelt. Och färger spelar allt mindre roll. När jag fick frågan om var Ardalan kom ifrån sa jag "Gävle", och killen som frågade var nöjd med det. Pizza-Sverige är på väg ikapp helt enkelt. Hur skulle det annars se ut - ska vi behöva höra moderata företrädare åter berömma invandrare för att de kör våra bussar och städar våra hem?
Jag träffar grabbar som aldrig träffat på rasism i Sverige som är upprörda över hur de behandlats i andra länder i Europa. De är födda i Sverige, pratar svenska och känner sig som svenskar - men på andra platser i Europa blir de helt plötsligt behandlade som andra rangens medborgare, när de är på forbollsresor eller semester.
Det finns ett annat Europa också - ett fattigt och jävligt Europa, där folk utnyttjar och folk utnyttjar. Oftast bara av okunskap, men också av dumhet eller profithunger. Det är också en viktig uppgift för EU, och en uppgift som inte kan lösas med ännu hårdare exploatering, eller ännu hårdare kontroller, eller ännu mer centralmakt. Och där man kan fundera på hur svensk höger med hedern i behåll kan sitta i samma grupp som uppenbart rasistiska partier.

Svaret är alltid demokrati och omtanke om andra. Aldrig makthunger och egoism.
Det måste få finnas en framtidstro även inom Europa, en tro som måste få sprida sig till alla länder. Till andra länder. Jan Eliasson som jag hörde igår på nationaldagsfirandet i Sundbyberg tog upp frågan om piraterna utanför Somalia, ett stort bekymmer även för Sverige som skickar militär dit för att skydda sjöfarten. Men samma militär ska inte alls stoppa det rovfiske som flytande fiskefabriker från Europa samtidigt håller på med i samma vatten, och som tvingar den desperata kustbefolkningen till sjöröveri. Se där en fråga där EU skulle kunna betyda skillnad även för länder utanför Europa. Fast inte om Gunnar Hökmark får bestämma...
Borgarna försöker nu förtvivlat ösa den läckande båten - här ska inte talas arbete, här ska knappt talas miljö. För att inte tala om främlingsfientlighet eller krig, som de reaktionära hela tiden tycks drömma om. Och somliga kandidater har ju missat grovt - som Marit Paulsen, som i en video hävdar att hennes generation är den sista som upplevt krig i Europa. Balkan, nån?

Och kollektivavtalen - herregud kollektivavtalen... Det sista de ville tala om. Lönedumpningen. Om hur de bakvägen kommer slå undan benen på svenska småförtetagare. Läs

Utnyttjandet - det fula och jävliga Europas baksidor in i våra kök, i garaget, på tomten. Polskskyltade bilar på uppfarterna till villorna i de välbärgade förorterna. Skrämda balter som gömmer spritflaskorna i de miserabla rum där de får ett par timmars vila mellan artontimmarspssen. Jobtrafficking. Det vill borgarna inte tala om.

Det räcker med att flaggan är blå. Vill man ha ett levande Europa med framtidstro och hopp- rösta rött idag!!!

5 kommentarer:

Käre kamrat. Jag har flera vänner i Polen som jobbar med "polskregistrerade bilar på garageuppfarten" i Sverige. De jobbar i snitt 12 timmar per dygn, får i princip 2 polska månadslöner i veckan (och således kammar hem storvinsten när de åker tillbaka till Polen för att investera i sina hus eller lägenheter). Vill du hjälpa Europa att utvecklas så är det just genom att låta konkurrensen flöda fritt. Om 50 år är det svenska byggnissar som jobbar åt rika polacker i Polen, och då vill du väl att de svenska arbetarna inte skall tvingas till avtal som gör att de inte får jobb över huvud taget? Självklart skall misär bekämpas. Självklart skall slaveriet avskaffas. Men tala inte om för en polsk arbetare vad han skall tjäna och att han skall skriva under avtal hit och dit. Han är inte intresserad av det. Han är intresserad av att tjäna pengar och ge sin familj ett drägligt liv (och vissa har det bättre i Polen än vi överbeskattade svenskar i Sverige). Det är ett fritt val. Ingen har tvingat hit arbetaren till Sverige. Ingen har tagit hans pass eller låst in honom i en källare med en flaska Wyborowa. När jag renoverade min lägenhet så tog jag hjälp av tre byggpolacker. Arbetet blev helt djäkla suveränt, på rekordtid, och för 1/3 av summan jag annars skulle ha betalat svensk arbetskraft. Och arbetarna bestämde själva hur de ville ha det.

Låt inte fascistfacket lura dig. Polacker har det bra i Sverige. Och en vacker dag kommer vi åka dit för att jobba åt dem. Då vill de minnas att vi tog emot dem med öppna armar (och ej blockader).

Rösta för ett fritt Europa! Rösta för ett blått Europa!

 

Modig person - anonym! Stå för dina åsikter! Eller skäms du för dem?

 

Det där skulle jag tro på om du stått för din åsikt med ditt namn. men det gör du alltså inte - gör om, gör rätt.
Det är möjligt att du har träffat de glada lyckliga polackerna - men jag har då inte hittills träffat nån som tackar nej till lön efter svenskt avtal. Och det har inte du heller.
Vi har inga problem att värva polska byggjobbare till facket - gissa varför?
Det är också intressant att du tror att vi ska behöva åka till Polen för att kunna tjäna pengar i framtiden - det måste ju betyda att du tror att Sverige kommer gå ekonomiskt bakåt?
Nä, det där var inte nåt smart inlägg

 

Hmm, så att istället för att bemöta ”Anonyms” argument så väljer man att kritisera honom/henne för att inte skriva sitt ”riktiga namn” som om ett arguments bärkraft på något sätt skulle vara beroende på VEM som skrivit det. Nej, det framstår inte som vidare smart …

Naturligtvis tackar ju inte något nej till högre lön, man kan ju aldrig få för mycket betalt för sitt arbete! Man kommer dock inte ifrån att lönen som allt annat i markandsekonomi styrs av tillgång och efterfrågan och inte av facket eller socialdemokraterna, begär man för mycket betalt för sitt arbete så finns det helt enkelt liten efterfrågan på det, liksom en arbetsgivare som betalar för lite kommer inte kommer få några anställda. Det val en polsk byggnadsarbetare står inför är mer att arbeta för lägre lön än sina svenska kolleger, men mycket högre än han fått på hemmaplan, eller inte få något arbete här alls. Valet står knappast mellan att arbeta här för en lägre lön eller för en högre kollektivavtals-lön …

Sverige kommer inte nödvändigtvis gå ekonomiskt bakåt, men andra länder kommer gå mycket snabbare framåt än vad Sverige kommer göra i framtiden. Det enda som räddat svensk ekonomi, trots skyhöga skatter och enorm offentlig sektor, är att våra storföretag kunnat öka produktiviteten mer än de i våra konkurrentländer. Den tiden är nu förbi i en allt mer global marknad, produktivitetsgapet mellan de nya konkurrentländerna i Östeuropa/Asien och Västeuropa/Sverige minskar i snabb takt. De gamla storföretagen flyttar också ut och/eller minskar på sin produktion i Sverige. Pga av svensk näringspolitik, helt inriktad på de gamla storföretagens villkor, har inga nystartade företag kunnat växa sig stora och ta deras plats (enbart ett av de 50 största börsbolagen i Sverige är grundat efter 1970, jmf t.ex. med USA där storföretag som Microsoft, Sisco, Wal-Mart mfl tillkommit). De flesta övriga länder i Västeuropa har valt att sänka skatter på företagande/arbete för att kunna stå sig i den nya konkurrensen. Men målsättning för vänstern i Sverige verkar snarast vara att skattetrycket och regelringen av företag/arbetsmarkands skall öka vilket även kommer att sänka Sveriges konkurrenskraft i förhållande till övriga västvärlden …

 

Det är bevisat att ekonomisk integration av EU-typ leder till löner konvergerar. Deltar vi ohämmat kommer löner i Sverige att falla.

Fuck det.