Med såna EU-vänner behöver vi inga fiender


I senaste numret av Fokus ondgör sig Jasenko Selimovic över de som är tveksamma till EU: han gör det på det där klumpiga, överlägsna sättet som alltid förknippats med makten. För dit hör han - till en bildad kosmopolitisk elit som aldrig sett eller råkat ut för EUs baksidor.
Undrar om han funderat på hur det kommer sig att man på EUs webplats är tvungna att ha en flik som handlar om myterna om EU. Det säger liksom sig själv att måste man ha den sortens information har det spruckit nån annanstans. I delaktigheten. I närheten. Men då får vi inte fortsätta betrakta EU som just ett elitprojekt, för då kommer valdeltagandet fortsätta vara generande lågt.
För om den här gemenskapen ska kunna bli riktigt framgångsrik krävs det att vi får in parlamentariker som faktiskt gör skillnad. Och vi behöver inte hjälp av Jasenko Selimovic, tack så mycket. Om det handlar om slöseri med pengar inom EU, eller om fusk inom EU - behöver vi bara bege oss till bananrepubliken Italien, styrt av en maktgalen playboy med mediemonopol, och läsa lite Saviano, för att inse att problemet existerar. Och i stor skala.
Det sämsta sättet att protestera mot EU är att ge fan i att rösta. Då lämnar man över makten till nån annan. Svårare än så är det inte. Istället ska man ju se till att det är bra kandidater man röstar in.
Nästan lika illa är ju att rösta in populister - de som har ett bekvämt budskap men som duckar för sammanhang och konsekvenser. Piratpartiet är ett sånt parti - om de kommer in i Europaparlamentet slår jag vad om att de vid nästa val i stort sett hela tiden röstat reaktionärt i alla andra frågor. Jag är inte alls förvånad över att man tror att potentiella Sverigedemokrater istället röstar på PP. Något de fortfarande inte vill bemöta.
Jag hade för övrigt en debatt med två unga grabbar som bägge skulle rösta på piratisterna - ända tills de fick klart för sig att valet också handlade om att lönen för deras farsa grovisen var satt under attack i det här valet - samma lön som betalade deras datorer, uppkopplingar, storbildsTV och hemmabiosystem. Då blev det en annan sak... Egenintresset ljuger aldrig som ni vet.

Precis som Löwdin i Bromma ser jag betydande skillnader mellan ett rött och blått parlament. Att påstå att det skulle vara samma sak är just populism. Och lögn. Junilistan ljuger - så enkelt är det, och det är rent tragiskt att Sören Wibe inte inser det, stackars man.
Valet har tvärtom varit lättare än på länge - det handlar om ett rött eller blått Europa. Och om att gå och rösta.

4 kommentarer:

Så typiskt.....

I stället för att argumentera om grundläggande fri och rättigheter så gör bloggaren EU valet till en fråga om en enda sak, lönen.

Självklart är argumentet, rösta på oss annars sänks DIN lön.

De socialistiska arbetarparadisen har under många år visat hur det går med lönerna när det är rött styre.

Konstigt är att Piratpartiet anklagas för att vara ett enfrågeparti, tydligen är det fler som har fokus på EN fråga.

Leif Swahn, Skåne

 
Anders Troberg

Löner behandlas inte i EU, de behandlas i kollektivavtal inom Sverige. Att säga annat är lika naivt som FP's valplakat om att Sverige ska byta till euro, en annan fråga som definitivt inte avgörs i Bryssel.

Däremot behandlas integritetsfrågor, mänskliga rättigheter och demokratifrågor där, frågor som bara PP driver aktivt. Därför är en röst på PP vettig.

 

Japp, skillnaden mellan ett rött och ett blått europa är 10%.

Förresten, rött eller blått?

I EU är M+KD i den konservativa gruppen, FP och C i den liberala, sossarna i den scialdemokratiska, vänstern i vänster, junilistan i de oberoendes grupp och miljöpartiet i den gröna gruppen.


Istället för att kalla junilistan för lögnare kanske du vill förklara varför Sossar till 90% röstar likadant som konservativa Kristdemokrater i EU?


Men jag håller med dig på en punkt.
Den röst man inte lägger är till fördel för de man INTE vill ha in i parlamentet.

 

Leif Swahn, du har inte läst mycket på den här bloggen va? Gör det.

Anders Troberg, PP har inte gett besked om hur man kommer rösta i andra frågor. Det är djupt ohederligt att ge sken av att man inte behöver ta ställning till sånt i Bryssel - därför att det är den sortens kompromissande som är politik. Ingen av oss vet hur den 55-årige miljonären kommer ställa sig till ett nytt utstationeringsdirektiv eller till en ny folkomröstning på Irland (som PP borde vara intresserade av eftersom den personliga integriteten har ett mycket starkare skydd i den nya författningen än i Nicefördraget). Man begär att få ett fritt mandat som samma människor aldrig i helvete skulle acceptera att ge ett etablerat parti.
En gris i en säck helt enkelt

Scaber Nestor - det är fegt att inte stå med sitt namn. Det är som att debattera med nån med en rånarluva över huvudet. Ett foto ger ingen legitimitet.
Jag har också sett de där undersökningarna och du vet lika väl som jag att man har samsyn i de tekniska frågorna. Det har f ö Junilistan också, så man funderar ju på vem som ljuger. De partiskiljande frågorna är just partiskiljande - och då har ju Junilistan inte direkt rosat marknaden.
Junilistan sitter i en liten obskyr avkroksgrupp med udda grupperingar och har inte nått några resultat. Vill du debattera om det?
Och till några andra som kommenterat - kom igen, tror ni jag plockar in ert valmaterial på flera sidor på min blogg??? Skriv med egna ord istället