Arbetsgivarna bromsar skyddsutbildningar


Mitt i det tragikomiska mediebruset om Anna Anka, dyker det upp saker som verkligen är allvarliga, och som borde få uppmärksamhet. Som att arbetsgivarna inom Svenska Arbetsgivarföreningen (Svenskt Näringsliv, i enlighet med nysvenskan) inte tänker skynda på arbetsmiljöarbetet.

Förra året dog 67 människor på sina arbetsplatser, i arbetsplatsolyckor. Antalet skadade är flera tusen. Det har varit rätt tyst ett tag om det - trots att Byggnads och andra försökt höja rösten. Men dödandet fortsätter - och alldeles för ofta för att man inte kan tillräckligt på arbetsplatserna, för att det fortfarande kostar för lite att slarva med skyddet. För att det förebyggande arbetet inte får ta den tid som behövs.

Nu begär arbetsgivarna hos Arbetsmiljöverket att de nya förordningarna ska få dröja ett år. Vet ni vad det innebär? Att folk kan få fortsätta DÖ i onödiga olyckor i ett år till. Det är cyniskt och kallt, och sänker ytterligare min respekt för de där typerna.

Det värsta är att de säkert kommer få bifall - eftersom det är regeringen som har sista ordet i frågan, och gissa vems knä de sitter i?

I det nya klassamhället kan du få dö på jobbet trots att det kunde ha förhindrats. För det är inget snack om vilka som dör...
Bilden? Från den tragiska olyckan vid Älandsfjärden.