Klart jag är feminist...


...om det betyder att jag är motsatsen till en snubbe som heter Per Ström, som skrivit en osedvanligt korkad artikel i Expressen. På debattsidan - som raskt tog ett steg ner på seriösitetsskalan genom att publicera den.
Per Ström är upprörd över något han kallar manshat. Något som förmodligen är orsaken till att moderata män beslutat att bilda ett mansförbund. Jo, ni läste rätt. De känner sig hotade och tillbakapressade och satta på undantag. Liksom Per Ström. Något man kan få höra lite varstans - med den tydliga undermeningen att DET HAR GÅTT FÖR LÅNGT!

Det vill säga, de känner sig som kvinnor fått känna sig alldeles för länge. Med sämre lön (och enligt flera fackförbund är det värre än så), med sämre hälsa och med en lägre social ställning. Blir inte anställda trots bättre kvalifikationer, hamnar vid sidan av karriärstegen. Och detta på grund av något de inte kan påverka, nämligen sitt kön.
Arvtagerskan ska ut i den världen. Hon ska tampas med kladdande karlar på bussen, se karriärmöjligheter segla iväg "..för hon ska väl ändå vara mammaledig", se att män som jobbar på El-Giganten eller Onoff har heltider men kvinnor som jobbar på ICA har deltider.
Och också veta att det finns små otäcka män som Per Ström som belåtet tycker att det är helt i sin ordning.

Då blir jag också feminist.

Karin om samma sak, även Moderata Mary,
Bilden? Suffragetterna skogs för saker som rösträtt och lika rätt att ärva. Sånt som den tidens Per Strömmar tyckte var oväsentligt

4 kommentarer:

Vadå "blir jag också feminist"?

 

Och du skriver osedvanligt kloka tankar på din blogg! /A.

 

Och du skriver osedvanligt okloka tankar på din blogg!

Läs http://tanjabergkvist.wordpress.com

För att få lite nya perspektiv

 

Det där var väl inga nya perspektiv? Det är ju samma skräp vi hört i evigheter.
Åh, det är svårt att INTE falla i fällan och börja mästra lite farbroderligt. För det är naturligtvis så lätt att vara ung och bara se möjligheter och inga svårigheter.
På många sätt liknar det som denna Tanja Bergkvist skriver - det kanske är anonym? - det som alla dessa nyliberaler som avskyr facket framför.
Genusforskning är trams, kollektivavtal är trams. Grejen är att facket inte är till för de som är starka och klarar sig själva - det har det aldrig varit.
Och genusforskning eller kvinnokamp är inte till för de kvinnor som ändå klarar sig, för det finns såna. Men jag kan lova att en vacker dag kommer Tanja också upptäcka att alla dessa Per Strömmar klappa varandra i ryggen, och välja varandra - och sen kan hon stå där och känna att "vad var det som hände"?
Än så länge har jag inte hört någon motståndare till genusforskningen lägga fram förslag som leder någonstans. Men det är möjligt att det finns.
Men till dess är inte Tanjas idérr nya perspektiv. Bara gammal skåpmat.