Milton och kollektivavtalen.


Jonas Milton är VD för något som heter Almega. Han är också en av näringslivets torpeder när det gäller att attackera saker som Svenska Arbetsgivarföreningen inte tycker om. Jag har mycket svårt för att kalla dem Svenskt Näringsliv - jag har ingått i det svenska näringslivet, och delar inte så många av just Svenskt Näringslivs åsikter. De är fortfarande Svenska Arbetsgivarföreningen - om än i en sprucken vas...

Han tycker inte om kollektivavtalen. Det är inte att förvånas över. De är nämligen bra för vanligt folk. De ser till att vi inte har en låglönemarknad och ett proletariat. Vilket man kan säga att man nog har nästan överallt där man tillämpar Jonas Miltons modeller.

Nu menar jag inte att Jonas Milton är ond, och vill se trasiga familjer som säljer sig vid vägkanten - men i förlängningen är det där vi hamnar. Eller så får vi nån slags mental fattigdom, där det är okey att pressa löner och arbetsvillkor förbi gränsen av anständigt. Jag tror bara han är rätt okunnig om hur det ser ut, utanför tjänsterummet.

Jonas Milton talar om kollektivavtalet som en löneform, och man kunde kanske begära att en VD av hans kaliber visste lite bättre vad det innebar. För kollektivavtalet rymmer fler saker än så - pensioner, försäkringar, arbetstider; ja, en hel massa olika saker som man annars skulle få lösa via andra avtal. Eller bråka om. Och bråka är vi bra på - så om Jonas Milton skulle vilja begränsa vår rätt att strejka och protestera så vet ni vad som väntar...


Dessutom ger ju kollektivavtalen oss bra med pengar, vilket man läsa om i DN. Och här hamnar man i en intressant diskussion med nyliberalerna - de vill gärna att folk ska förhandla fram bra löner åt sig själva, men gud så hemslt det skulle vara om några lyckas förhandla fram ännu bättre villkor om de gör det tillsammans. Då är det farligt, Kommunism, närapå.

Man kan fundera på om Jonas Milton tänkt ett steg till. I min värld, där man kanske faktiskt ett par gånger om dagen kan dö, handlar det faktiskt inte bara om pengar. Eller om jag ska lita på min arbetsgivares godhet. Det handlar om jag ska kunna komma hem efter jobbet.

Men om man sedan tittar på Almegas hemsida - här - så får man ju en stark känsla av att de har en politisk agenda. En stark en. Det har Byggnads också, men se det skäms vi inte för. Vi har också en del jobbare som avstår från att vara med i facket för att de inte delar våra värderingar, stackars satar. Men jag undrar hur många av Almegas medlemmar som egentligen delar Almegas värderingar?


Eller om det faktum att främlingsfientlighet växer sig stark där man tillåter lönedumpning. Om Jonas Milton får som han vill - så spolar han banan för de främlingsfientliga. Det är då man undrar hur han tänkte...
Bilden? De som tror att jorden är platt...

1 kommentarer:

Mycket bra skrivet.
"en annan byggare"