Avtalsrörelsen Rond Ett


Har precis inletts. Megafonskribenten Rikard Westerberg tycker inte om det som företrädarna för 6F skrev igår på DN Debatt. Hans argument är rejält ihåliga naturligtvis. Och framkommenderade. Dessutom förväntade.

Rikard Westerberg vill sänka min lön. Det har varit arbetsgivarnas huvudinriktning i alla år - vilket egentligen är jävligt konstigt, för om jag ensam skulle kunna skaffa mig en hyfsad lön, skulle det antagligen mötas av applåder. Men så snart jag gör det tillsammans med några andra så är det alltså fara å färde.

Och trygghet är farligt. Personligen antar jag att hr Westerberg är anställd av Dagens Nyheter, och om han startar eget så är det av helt egen fri vilja, där han redan skaffat sig en kundkrets genom sin anställning. Just det är ju en alldeles förtvivlat underskattad metod hos de som startar eget, vilket de alla verkar ha glömt när de står där ett par år senare. Nån som hört en egenföretagare erkänna att han snodde en massa kunder av sin förra arbetsgivare?


Att han skulle hamna i ett bemanningsföretag är rätt otänkbart - jag kan inte tänka mig att det finns en marknad för att hyra ut skribenter.

Därför är det här också en fråga om klass. Hur man ser på yrken och de som har dessa jobb. Och det är märkligt att det är just i LO-yrkena som det finns mest bemanningsföretag. Och vi i byggbranschen är inte mer förtjusta i uslare anställningstrygghet eller sämre löner än någon annan.

Bemanningsföretagen finns, men det är när de startas bakvägen, för att spara pengar åt giriga företagare som man blir förbannad. Som Lagena, som Urban Outfitters, som Euromaint. För det är ju inte så att man får bättre villkor av att komma tillbaka som inhyrd till det företag där man nyss blivit sparkad. Tror man det tycker jag man borde ta ett jobb i bemanningsbranschen.
Bilden? Från smått geniale Robert Nyberg

3 kommentarer:

...och det är jag glad för! :o)

 

Du har två fel i det du skriver.
1) Det finns en marknad för att hyra ut personal inom alla yrken. Även journalister.
2) Det är bara 30 procent i bemanningsbranschen som är uthyrning inom LO-yrken, 70 procent är tjänstemannayrken.

 

Du menar att ledarskribenter anser sig vara journalister. I såna fall är Martin Timell byggnadsarbetare