Strepsils eller Novalucol - i takt med ett lössläppt apotek


Okey, så nu är det bara Nord-Korea och Kuba som har kvar ett statligt apoteksmonopol - eller hur var det nu? För det skulle visst vara nån slags framgång för friheten om man kunde köpa hostmedicin på bensinmacken. Nu råkar det ju vara så att bensinmackarna är vad som kommer få stå för samhällsservicen på många ställen i fortsättningen, i takt med att en allt drygare medelklass inte har lust att betala för saker som de själva inte nyttjar. Typ landsbygd, eller åldringsvård, eller en reklamfri radio och TV.

Alltså ska man inte förvånas när en vän häromdagen fick ingripa då en äldre dam på ICA fick rådet att ta Strepsils mot sitt magonda. Rådet kom från en butiksanställd, som verkade minst sagt okunnig om det som butiken nu fått lov att sälja. En okunskap som den butiksanställde delar med rätt många andra - och en farhåga som nu besannas; det skulle bli en massa strul.
Det blev det. Härom skriver gammelmedia idag (och ja, jag kommer i fortsättningen kalla dem gammelmedia, det är ett uttryck som ligger bra till). Och jag är övertygad om att högerns ledarsidor kommer rycka ut med flygande fanor nu, för att försvara denna kamp för individens rätt att få fel råd!
Visst, det är väl jättebra att det finns fler försäljningsställen. Fast man kunde ju ha kallat dem Apotek - för övrigt ett av de varumärken som folk haft mest förtroende för. Och det verkar inte som att det skulle skapas så jäkla mycket jobb för farmaceuter - istället kommer det att vara fler butiksbiträden som föreslår Strepsils istället för Novalucol, för det låter ju som samma sak...
Eller så ser man på det med strikt marknadsmässiga ögon - om folk vill ha värktabletter så ska de få värktabletter, och då är ju jättekul om det säljs sådär riktigt mycket.
För det är ju kommunerna som nu ska kontrollera att den hyfsat strikta lagstiftningen efterlevs - och den beredskapen hade man i varje fall inte i min kommun. Undrar om den fanns i nån annan kommun? Eller var det här bara ytterligare ett exempel på hur man har alldeles för bråttom?

Bilden? Åsså vill jag ha en sån, och en sån, och sen två av dom, och en sån där...

7 kommentarer:

Du hör dåligt. Pepcid sa hon inte strpsils. För övrigt skall man själv hålla reda på vilken medicin man skall ha.

 

Bra inlägg, Calle. Jag tror inte att du har något fel på hörseln, och självklart måste butikspersonalen få utbildning för att klara sina nya arbetsuppgifter och det är faktiskt arbetsgivarens ansvar, men så får man kanske inte skriva. Nu är det dock gjort.

 
Carl Scheibe

Jag förundras över sossarnas reaktioner på apoteksfrågan. Tror ni att svenskar är dumma så att vi inte kan ta oss till basal information om läkemedel? Själv har jag bott utomlands i flera perioder och där kan befolkningen tydligen både tänka och läsa eftersom de klarar det galant. Varför är svensken alltid den som inte tycks klara av eget ansvar?

 

Bilprovningen nästa. Jag undrar vem det är som bett om det den här avregleringen och vem som gjort utredningarna?

Då det gäller avregleringen av apoteket så har jag av nyfikenhet mailat och frågat till ett antal av de "nya" apoteken. Ingen av dem har den service och finess på hemsidan som Apoteket har. Dessutom har ingen av kedjorna synkroniserat sina system med varandra så de kan inte kolla lagerhållningen av medicin om de själva har slut. Det har bara blivit sämre - än så länge. Värre lär det bli om jag får tro något. Lika för alla? Nej knappast.

Hur blir det då med bilprovningen? Kommer den att läggas hos bilverkstäderna kanske? Då kan man ju gissa med lilltån hur det kommer att sluta. Kommer man kunna kolla tider i hela landet och boka sin tid där och när det passar?

Jag blir så trött då jag inser vilken insats det kommer att krävas för att rätta till allt elände. Om det ens går att återställa?

 

gör om gör rätt har väl aldrig klingat så klokt som i dag.....

Även om Carl skriver att vi svenskar har lite problem med tänkandet såväl som läsandet - men det är kanske så att det har gått lite fort.

Utbildning är inte helt fel det heller - ska man sälja läkemedel så kanske man bör veta att strepsils är för halsen och inte för magen - men jag har ju både lärt mig läsa och tänka ibland - så det kanske underlättar för mig...

 

Outbildad butikspersonal får enligt lag inte ge råd!

 

Nej, det var Strepsils. Men man kan ju vara rätt övertygad att om det verkligen ställts krav på kvalificerad personal hade det inte alls varit samma rusning att få sälja i vanliga butiker