Stockholm 1 - Solna 0


Fullmäktige i Stockholm klubbade igår detaljplanen för området där den nya Stockholmsarenan ska ligga. Redan i höst kommer första spadtagen att tas, och invigningen kommer ske december 2012.
Jag kan tänka mig att det fanns en och annan borgare i Solna som ända in i det sista hoppades att något underverk skulle ske, att nån skandal - det är ju populärt när det gäller arenabyggen - skulle glida upp och i vart fall fördröja hanteringen.
Chanserna för att stackars Solna får en dyrbar kvarnsten om halsen ökade därmed dramatiskt. För det spelar ingen roll vem som äger en sån arena - dess skugga kastas långt längre än till tomtgränsen. I synnerhet när man tänkt sig skapa nån slags jättegalleria i anslutning till Nationalarenan ( och samtidigt ta död på nuvarande Solna Centrum).
Men stora arenor fordrar hemmalag. Stockholmsarenan kan få två, ja till och med tre om nu AIK envisas med att inte vilja betala jättehyror till Svenska Fotbollsförbundet. Nationalarenan kan få...noll? Och kanske får förlita sig på tio Madonnakonserter om året.....
Man funderar på vilka synvillor de som bestämde sig i Solna hade - att de skulle husera ett europeiskt topplag, och ett landslag med prenumeration på slutspel? När alla vet att den bästa svenska fotbollen spelas i andra ligor. Den bästa fotbollen i världen är bara en knapptryckning bort, och då känns knappast harvande i underkant av allsvenskan ett riktigt dragplåster.
Publiksiffrorna sjunker i allsvenskan, mitt eget älskade Gnaget har gjort en djupdykning som borde rendera avhandlingar om gruppdynamik och kollektivt misslyckande, landslaget får se VM på TV, och i Solna kan man nog se fram både mot ökad trafik och högre kostnader.

Den verkliga vinnaren är naturligtvis PEAB, som får bygga både Brödrosten i Solna, och Stockholmsarenan, och det är vi byggnadsarbetare glada för.

Grattis Stockholm, ni får en jättefin arena. Solna, det nog kvalspel där...

Johanna om Arenahärvan....


Bilden? Först kalldusch, och sen - halkar man på tvålen...

2 kommentarer:

Stockholm ska alltså bygga en ny Globen, men den här gången utanför den "egna marken och ansvaret".
Vad ska man göra för att få klubbarna att ha råd att spela där?

 

Hammarby har redan bestämt att de ska spela där. Och på Arenabloggen - bara en sån sak - kan man hela tiden följa arbetet.