Men fy fan Israel!


Jag nås av vedervärdiga nyheter om att israelisk militär öppnat eld och dödat människor när de stoppade den humanitära konvojen Ship to Gaza.
Jag kan bara uttrycka min enorma sorg över detta. Över att hökarna i Jerusalem så flagrant nonchalerar världen, humanism och mänsklighet. Att de är så säkra på stöd från de starkaste att de kan göra så här.

Jag sörjer att ett demokratiskt land tycker att de kan göra så här. Det blir inte lätt att fortsätta vara Israelvän efter det här, om det är så illa som det sägs i medierna.

Usch!

26 kommentarer:

Du kan kanske har missat att de var de "fredliga" yx beväpnade aktivisterna på skeppen som anföll israeliska kommandosoldater...?

 

Du kan kanske har missat att det var de "fredliga" yx beväpnade aktivisterna på skeppen som anföll de israeliska kommandosoldaterna...?

 

Enligt israeliska militären, ja. Som attackerar konvojen på öppet vatten, där vilken besättning som helst äger rätt att försvara sig mot sjöröveri.
Jag vet inte vad som hänt - men uppenbarligen är den israeliska hanteringen i vanlig ordning för hård, för grym och helt oproportionerlig.

 

Du kanske ska vänta med en massa antaganden tills du vet vad som hänt...

 
Katharina

Vänta nu. Civila på en båt anfaller beväpnade kommandosoldater som intagit skeppet? Är det som när husägare anfaller oskyldiga inbrottstjuvar som bara gör sitt jobb?

 

Historien upprepas. Israel har blivit utslängda från Palestina ett par gånger förut. Liksom värlsdsamfundet upplät land till Israel efter andra världskriget borde nu också vår tids samfund slänga ut Israel från Palestina igen. De har återigen visas sig inkapabla att ha ett eget land. Om nu USA inta kan acceptera detta kan de väl ge lite av sitt eget land till dessa och inte andras land.

 

Det är märkligt att alla dessa tre inlägg som vill försvara aktionen kommer från samma IP-adress. En slump? Knappast, va

 

Vilken rätt har Israel att borda fartyg på internationellt vatten ??
Likaväl som att Israel har rätt att försvara sig måste ju ett fartyg på internationellt vatten ha rätt att försvara sig mot "pirater".

 

Om man som militär blir attackerad av våldsamma "aktivister" är det ganska självklart att man försvarar sig och öppnar eld. Dessutom är stödet för Hamasregimen tämligen tvivelaktigt bland dessa vänsteraktivister eftersom de helt har missat den totalitära och odemokratiska grund som Hamas vilar på. Det är en terroristorganisation som vill utplåna staten Israel. Konflikten är olöslig. Det handlar mer om vem som utplånar vem först. Kan man sen få stöd i den agendan från all världens vänstertomtar som aldrig skulle få för sig att granska Hamas och Hisbollah så måste Hamas applådera stående.

 

Såvitt jag kan se så är detta sjöröveri eller en krigsförklaring. Nu är det dags att visa att Sverige har några testiklar, och sjicka ner marinen för att eskortera dessa nödsändningar.

"Du kan kanske har missat att de var de "fredliga" yx beväpnade aktivisterna på skeppen som anföll israeliska kommandosoldater...?"

Om ditt skepp blit bordat på internationellt vatten så har du rätt att försvara dig.

"Om man som militär blir attackerad av våldsamma "aktivister" är det ganska självklart att man försvarar sig och öppnar eld."

Ursäkta, men det är den som bordar ett annat fartyg som attackerar, de som är ombord på det bordade fartyget försvarar sig.

"Dessutom är stödet för Hamasregimen tämligen tvivelaktigt bland dessa vänsteraktivister eftersom de helt har missat den totalitära och odemokratiska grund som Hamas vilar på."

Odemokratisk? De är demokratiskt valda.

"Det är en terroristorganisation som vill utplåna staten Israel."

Nej, de har till och med sagt i ett antal uttalanden att de kan acceptera israel, men inte på palestinsk mark. Ge dem, vilket var några alternativ när israel bildades, en bit av Kanada eller Tyskland istället, och Hamas skulle inte ha några problem med dem.

 

Det är väl snarare tragiskt att Israels suveränitet måste kränkas på detta sätt? En fråga till Calle, om Norge skulle sända in självmordsbombare i Sverige, spränga några torg i centrala Stockholm hur tror du Sverige som land skulle agera. Om Europa skulle skicka hjälpbåtar med förnödenheter/provokationer till Norge - som är blockerat av Sverige - och utmana Sveriges suveränitet och rätt till agerande skulle du då Calle som svensk medborgare anse att "världen" gjorde Sverige en tjänst? Det finns en snedvriden och rent ut sagt äcklig syn på vad som är rätt och fel i alla som är pro-palestinas ögon, hacka på Israel visst, landet har redan blivit styckat så mycket (av länderna runt omkring) så det nu klart är mindre än småland till arial. Nej fy och usch, Ship to Gaza är inget annat än ett sätt för världen att visa att Terrorism - krig bakom mänskliga sköldar, ett uttryck för "fundamentalistiska människor med låg utbildning" (observera ironin)gått över i något ännu äckligare. Ship to Gaza är ett manifest på en äckligare typ av terrorism, en äckligare syn på demokrati, en form av tyst medgivande till diktaturstater och terrornätverk av "upplysta" västerländska medborgare som stödjer rent ut sagt vidriga människovärden.

 

Det senaste jag läste är att "fredsaktivister" på det turkiska fartyget öppnade eld mot soldaterna. Andra attackerade med yxor, knivar och järnrör. Vi ska nog vänta med tvärsäkra kommentarer och anklagelser tills bilden klarnar.

 

Det här öppnar ögonen för många som inte förstått vad som pågår i Israel-Palestinakonflikten.

Detta är IDFs rätta ansikte. allt de anklagar sin motståndare för, det gör de själva.
Det finns massor av rapporter från Jenin 2002 och framåt som visar att Israel är en terrorstat. Läs på!

Det finns inget försvar för vad som skett, inte ens om aktivister skulle ha kniv och yxa.

Det är ju självklart så att man inte får borda civila fartyg hur som helst och framförallt inte med militär. Inte på internationellt vatten och faktiskt inte ens på eget vatten.

Nästan alla väl fungerande demokratier har visa av erfarenheten lärt sig att militär skall aldrig användas mot civila.

Fungerande demokratier har heller inget informationsministerium och de har heller ingen censur. Dags att öppna ögonen kanske?

Å andra sidan, alltför många vill inte få sin världsbild ruckad - det känns ju alltid tryggt att känna att man inte är palestinier.

 
Mattias Olsson

Om man som biståndsarbetare blir attackerad av beväpnad militär på sitt eget skepp på internationellt vatten är det ganska självklart att man försvarar sig med alla till buds stående medel. Samtliga som dödats är dessutom civila. Ingen militär har dödats.
Resten kan man räkna ut med r-ven...

 
Katharina

Hörrö Calle, din lilla konspirationsteoretiker: Om jag velat skriva alla de där sakerna hade jag passat på att göra det i ett och samma inlägg. Det allra mesta är faktiskt inte en genomtänkt komplott, och det är teoretiskt möjligt att det finns tre helt olika människor som tycker att Israel gjorde fel i morse.

 
Högertomten

Ja, visst är det synd om de Israeliska kommandosoldaterna som bordar ett fartyg med förnödenheter på internationellt vatten... När somaliska pirater/fisakre gör motsvarande insatser i Adenviken för de möta flottfartyg från hela världen!!!

Och Carl: Hamas kom till makten i demokratiska val... Blanda inte ihop demokrati med att ha fredliga avsikter gentemot sina grannstater, det gör du väl inte när det gäller Israel?

 

1. Jag anser att Israel ska finnas.
2. Jag tar avstånd från våld i vilken riktning det än utförs.
3. Det här är en fullständig katastrof för oss som vill se en fredlig lösning. Och nu sitter inte våldsverkarna på den palestinska sidan, utan i Jerusalem. Förmodligen förblindade av sitt hat mot araberna.
4. En israelisk undersökning kommer naturligtvis komma fram till att det fanns vapen på båtarna, att det var Ship to Gaza som attackerade de israeliska kommandosoldaterna.
5. Israel kommer aldrig vidgå att de brutit mot internationell rätt genom att borda fartygen på internationellt vatten.
6. Det kommer börja hagla raketer igen, och Israel kommer att vedergälla.

Men..Israel kommer nu att tappa mycket av den sympati som man faktiskt haft i världen. Antisemitismen kommer växa, attackerna mot judar kommer att tillta. Det är en oerhört tragisk utveckling

 

Nu är det väl bara att hoppas på att Obama helt och fullt inser hur vansinniga faktiskt Israel och på allvar sätter ner foten - kör in ett par in ett par amerikanska hangarfartyg till Gaza med både humanitär hjälp och full militär beväpning att skydda denna, så får vi väl se hur tuffa Israels militär är. Detta skulle dessutom bryta blockaden och skapa amerikansk goodwill i mellanöstern.

 
Oscar Peterson

Fy fan!!! Vilka satans svin. Då är loppet kört för Israel i Europa. Vi kommer gemensamt hata dem och arbeta för att krossa dem.

 

Staten Israel har trots internationella protester tagit sig friheten att bygga nya bosättningar på ockuperad palestinsk mark och driva bort de rättmätiga ägarna utan ersättning. Under andra världskriget ansåg sig nazisterna ha rätt att driva judarna från hus och hem.

Staten Israel har trots internationella protester tagit sig friheten att blockera Gazaremsan så att mat, mediciner, byggmaterial och andra förnödenheter inte tillåts komma in vare sig från landsidan eller via hamnarna. Gaza påminner därmed om de ghetton nazisterna stängde in judarna i under andra världskriget. Där svalt folk också och for illa i största allmänhet.

Staten Israel tar sig just nu även friheten att på internationellt vatten, med hjälp av militära styrkor, borda fartyg på väg till Gaza med förnödenheter. Fartygen dirigeras sedan, mot kaptenens vilja, om till andra hamnar. Flera civila har fått sätta livet till i denna rent militära operation. Om detta gjorts i Adenviken hade det kallats sjöröveri och mord och förövarna hade fått långa fängelsestraff eller blivit avrättade.

 

Jag har valt att inte publicera uppenbar propaganda, kopierad från Israels försvarsmakts hemsida. Den informationen är tillgänglig för den som vill, utan att jag behöver få femtusen tecken i kommentarsfältet här.

 
Katharina

Calle, det här är inte direkt avsett för publicering, men jag inser att du misstolkat mitt första inlägg, och jag läste aldrig de två efterföljande som du tillskrev mig. Jag står helt och hållet på Ship to Gazas sida, både i den här situationen och i konflikten i stort. Det är absurt att påstå att människorna på båtarna "attackerade" invaderande beväpnade kommandosoldater.
Var snäll och radera inläggen där du säger att jag försvarar aktionen och där jag kallar dig konspirationsteoretiker. Det är inte trevligt att bli placerad på fel sida av den här debatten.

 

Oavsett vilken sida man sympatiserar med så är denna händelse ett stort misstag av Statens Israel.
Jag tycker faktiskt synd både om Israeler som får stå ut med sin "demokratiska" regering och palistiner som får stå ut med sin "domokratik valda" regering.
Idag är det dock mest synd om Israeler.

 

Israel och USA är samma andas barn. Bilderna från den turkiska båten är en karbonkopia på filmen
från Irak där den amerikanska helikopterns kulsprutor mejar ner civila hjälparbetare. Dessa två länder ska tala tyst om skurkstater.
Kamelsilaren

 

Israelerna är desperata. Men samtidigt är de ett folk som gillar att ha det svårt, därför är de mycket sega.
Den egyptiska regimen är lika jävlig som den israeliska, de förtrycker både sitt eget folk och Gaza-folket.
Kamelsilaren

 

Jag avvisar olika klipp som ska visa händelseförlopp. I dag är det hur lätt som helst att manipulera sånt, och de finns dessutom tillgängliga på annan plats.
Inget jag sett hittills rättfärdigar dock att man öppnar eld med skarp ammunition.