Kanada och deras flyktingar...


Ibland blir man förvånad över att påstått bildat folk kan vara så korkade. Idag skriver någon som heter Mattias Johansson en artikel på Svt Debatt, som närmast kan beskrivas som Hjälp vi inte vill ha. Eller en snabb demonstration i hur man gör en mental dikeskörning. Och då har jag varit snäll.

Ämnet är att vi måste lyfta fram invandringens positiva effekter. Eftersom samme Johansson lyfter bidrag - lön kan det knappast vara tal om - från en centerpartistisk tankesmedja (som givetvis kallas liberal) handlar det om att vi måste ta vara på dräng- och pigmaterial. Här ska jobbmatchas!

Exemplet är Kanada - som alltid lyfts fram som ett föredöme. Jag har inget mot Kanada. Det är ett trevligt land där en stor grupp fransk-kanadensare inte alls vill vara en del, vilket inte alls nämns i artikeln, och de har i stor utsträckning lyckats med att ta hand om de invandrare de tar hand om. Jag skriver medvetet invandrare, för det är de som kommit till Kanada. Flyktingar av den typ som kommer till Europa är det ont om i den kanadensiska kvoten.

För det är det saken handlar om. Att ta hand om hyfsat välbeställda flyktingar med hög bildningsnivå i ett land som saknar naturlig gräns annat än mot USA, är inte jämförbart på något vis mot att möta en tsunami av humanitär katastrof, vare sig den kommer av krig eller natur. Men det är inte heller FORES' poäng.


Kanada är, enligt Johansson, "...en ung nation som i stora stycken byggts upp av främst europeiska immigranter." Man skulle till och med kunna säga att Kanada är ett land som byggt upp av europeiska immigranter. Den kanadensiska urbefolkningen har inte alls varit delaktig i nationsbyggandet - därför att även om de behandlats bättre än sina amerikanska släktingar har de ändå varit satta på undantag, i det som fortfarande är en brittisk koloni (vilket Johansson förbigår med tystnad).

Det handlar om att matcha immigranter. Japp, det kan vi hålla med om. Men immigranter är inte samma sak som flyktingar. Och naturligtvis kan inte Johansson låta bli att sparka lite på Byggnads och fortsätta gnölet om att vår blockad av det oanständiga bygget i Vaxholm skulle vara nån slags rasism.

Det är där han kör i diket, stackarn. Det är ju låglönemarknad och exploatering av de som inte kan försvara sig som är de verkliga grogrunderna för just det han vill varna för. Lönedumpning en masse = ökad främlingsfientlighet. Och Johnasson missar också att det finns en stark fackföreningsrörelse i Kanada som inte accepterar just lönedumpning. Samband någon?


Det finns mängder med positiva saker med invandringen, och man behöver inte flyga till andra sidan jordklotet för att hitta sånt. Och när man gör det skadar det ju inte om man tänker efter innan man skriver om det.

Det kunde varit värre
skriver om samma sak!

Bilden? Kunde knappast vara mer på pricken...

4 kommentarer:

Dan Lundqvist Dahlin

Lysande, som vanligt.

 

Briljant Calle!

Mvh

Johan

 
Oscar Peterson

Invandrares problem i Sverige är inte någon utbildningsnivåerna, utan arbetsgivarnas rasism som inte vill anställa invandrare. I Malmö är taxichaufförerna läkare och raketforskare. De som söker sig till Sverige är driftiga och kunniga människor med hög utbildning.

Sverige lider av strukturell rasism som hindrar invandrare från att få jobb, inget annat. Jag tycker dina insinuationer om att de skulle ha en låg utbildningsnivå är kränkande och rasistiskt. Vem är du att se ner på utbildningen i Afghanistan och Irak och Somalia?

Jag säger som Mona: "Om en svensk och Muhammed söker samma jobb, ja då ska jobbet gå till Muhammed"!

Allt annat är rasistiskt. Varför ska vi kräva att de ska ha en svensk utbildning. Det går lika bra med en Somalisk.

Sen förstår jag inte vad du menar med "tsunami"??? Förstår du inte att vi måste ÖKA invandringen från dessa länder för att kunna möta den demografiska förändringen? Vem ska annars betala våra pensioner och vårda våra äldre?

Och vaddå lönedumpning? De har ju många gånger högre kunskaper än vi svenskar - de är ju så driftiga som har kommit hit.

Jag tycker du verkar protektionistisk och lätt smygrasistisk. Och att lönerna kommer sänkas pga invandringen tror jag inte alls på. Snarare tvärt om så är det bevisat att invandringen är mycket positiv för allt och alla och leder till välstånd, lycka och ett friskare klimat.

Det är spännande med mångkultur. Tänk på Zlatan och all god mat. Hur skulle vi kunna ha kebab utan invandrare?

 

Vore ju kul om du skrev ett seriöst inlägg Oscar. Grenen sarkasm var inte din bästa...