Nationalarenan i Solna utan hemmalag? Version 2.0


Jag har haft ett elände i rätt många år att få mina utsocknes vänner att begripa att det bara finns ett AIK. Allmänna Idrotts Klubben.
I Norrland, dvs norr om den norra gränsen i Stockholms län har man envisats med att kalla det Solna AIK. Förmodligen för att kunna hålla isär det från nån klubb från Skellefteå eller Sandviken. Och som den ytterst inbitna gnagare man är har man fått upplysa de klentrogna. För i deras värld är en klubb bofast på en ort. Skellefteå AIK kommer aldrig att hamna i Piteå, liksom.
Inte heller trodde man att AIK skulle lämna Solna. Men nu är alltså risken rätt överhängande. Chanserna är stora att AIK lämnar Solna och den misskötta arenan där, och bosätter sig nån annanstans. Mer här.

Ibland talar man om ett förtroendeglapp i politiken. Det betyder att de valda tappar kontakten med väljarna. De känner inte längre sin kärna. Det har vi sett inom arbetarerörelsen flera gånger. Nu är det alldeles förtvivlat uppenbart att gamla män med svartgult hjärta tagit gruvligt miste på hur stämningarna bland fansen går.
Det är den snälla tolkningen. Att Sune Hellströmer, Sune Reinhold (varför alla dessa Sunar?) med flera faktiskt har AIK:s bästa för ögonen.
Sen finns ju den andra tolkningen - att de är fartblinda, och en smula för uppblåsta för sitt eget bästa. Och att de med glädje skulle se Sune Hellströmers Gata, eller Sune Reinholds Plaza i Arenastaden. Eller nåt liknande. För att inte tala om att de tjänar en jävla massa pengar på det.

Uppenbart är att runt projektet Nationalarenan har samlats en massa folk som vill tjäna pengar, och det alldeles oavsett AIK. Och här kommer det där dilemmat - man hanterar inte AIK som om det bara var en ekonomisk förening. För en idrottsklubb är så mycket mer än så - för fansen är det livet självt. Något man faktiskt tatuerar in i skinnet, och aldrig kommer att överge.
När en kille - för det är oftast killar - skrålar att han älskar AIK så menar han det. Och han är villig att in i döden försvara det.
När de styrande i Solna - och det är en borgerlig allians, ledd av moderaten Lars-Eric Salminen - verkar ha glömt vad som är Solnas mest kända företeelse, kanar de ut på farlig mark. Förutom en rätt skrämmande segregation inom kommunen - med nedslitna fastigheter, skumma prång och brist på aktiviteter, i vissa delar (gissa vilka!) till nybyggda områden, med glada barn och hemmamammor som leker på de designade lekplatserna (gissa vilka!) - som kommunledningen nonchalerar, så är man tydligen villig att skrämma bort den största idrottsklubben, och största attraktion.

Det är rent tragiskt.

Jag anser att kommunen borde ha hjälpt AIK att få köpa Råsunda. Det hade fordrat en kommunal borgen av något slag, men istället satt moderatledningen på arslet och lät Svenska Fotbollförbundet sälja till PEAB, som ska bygga dyrt där. Ingen skugga må falla över PEAB - av dem kan man inte vänta nån idealitet. Och alltihop i den fasta förvissningen att AIK nog skulle tvingas att acceptera Brödrosten ...
Nu finns det ju de som anser att saken är "politikernas" fel, och sen drar man alla över en kam. Nå, det är fel. Sossarna i Solna har hela tiden varit motståndare till hur det här lagts upp, vilket man kan läsa här.
Om man nu petar denna gökunge vid namn Nationalarenan ur boet, kunde man använda dessa 220 miljoner som Solna indirekt satsar (i ett projekt som kommunalrådet påstår är helt privatfinansierat!!!!) till att till exempel se till att bygga en klubblokal åt AIK:s ungdomar, och till en rejäl startplåt för en egen AIK-arena.
Vad AIK-fansen måste begripa är att det här är politik. Det allra dummaste de kan göra är att tro att det är samma oavsett vilket parti man röstar på, för det är det inte. På ena sidan finns de som vill bygga Nationalarenan till varje pris, även om det innebär att man mobbar ut Gnaget, och på andra sidan finns de som vill att AIK ska stanna i Solna.
Just nu pågår en intensiv skademinimering från moderaternas sida - kommunalrådet vill naturligtvis inte tala om själva skandalen - numer betecknad som Mutskandal i Metro (sidan 26) - och helst inte om de jobbiga fansen. Själv är jag hyfsat övertygad om att det var fler än Salminen som visste om Sune Reinholds extraknäck, och vi får väl se hur mycket skit Sune orkar ta innan han verkligen talar ut - just nu är han bara en gubbe som inte insåg hur fort och hårt han kunde falla...


Kärlek och Uppror, Johanna, Johan m fl. Och Malin Siwe i DN! Var är resten av borgarna? Är det så att det här inte är tillräckligt skumt för att de ska vara på hugget, som Peter tror?


Bilden? Så här i Stilla Veckan kan det ju vara på sin plats att påminna om Babels Torn - som symbol för mänskligt högmod. Dessutom, vilket minsta barn kan se - så är ju Babels Torn en...arena!!!! Undrar om Pieter Brueghel var i Solna nån gång?

0 kommentarer: