Taken rasar. Byggfusket fortsätter. Eller?


Hörde i morgonväkten - jävla ord för övrigt - att taket på köptemplet Kupolen i Borlänge håller på att vika in sig. Eller ner. Trots snöröjande
Kommentarerna vid morgonkaffet var rätt förväntade. Folk räknar infallna tak, och ju mer dess bättre. Där var det en ishall, och där en stormarknad. Jojo, så går det.
Och sen får man sig en skopa av "det var bättre förr" och att "det finns inga yrkesmän längre"....

Nej, det var inte bättre förr. Dagens byggnadsarbetare är både bättre utbildade och snabbare än gårdagens, och gör bättre jobb med högre teknisk skicklighet. Det finns en sak som är annorlunda, och det är tiden.
Tiden, den förbannade tiden, är vår största fiende. Man har inte tid att ifrågasätta konstiga arkitektlösningar, och på många ställen gör man bäst i att inte ens försöka. Det kan bli rejäla konsekvenser för den som sticker upp och vågar utmana arkitekter och arbetsledning. Då finns det massor med undertak i garage som ska sättas. Utan värme.

Därför lyfter man dit takstolar som ser ut som plockepinn, eller lägger halvruttna råspontluckor, eller stålbalkar som ser ut som ugnsfolie i tjocklek.
Jag har hört att en byggnadsarbetare idag producerar ungefär 300% mer än man gjorde för trettio år sen. Maskiner, hjälpmedel, planering, kunskap - allt har förbättrats. Vilket inte är dåligt - undrar om det finns någon bransch där man kan se den sortens framsteg? Givet är att vi inte är lika personalintensiva längre - man behöver inte vara en armé som bygger en fastighet idag, med förfabricerade byggelement. Fyra gubbar lägger ut flera hundra kvadrat bjälklag under en dag, fyra gubbar och en kran monterar upp en villa, med tak, på en dag.
Men nu är det ju så att det som knäcks idag inte är nya kåkar, utan de har ett par år på nacken. Och de har klarat ett par vintrar innan, så vad är problemet.

Miljöministern - och varför han är den som ska yttra sig är en total gåta -ska nu sätta tummen i ögat på byggföretag och fastighetsägare. Här ska det bli skärpning! Hårdare regler!
Ursäkta, men regelverket räcker. Men det följs inte av den som sedan ska ta över fastigheten. För det är ju inte så att taket på Kupolen utformades av två snickare som hade en handskriven papperslapp, och sen kom de överens om vilket cc-avstånd grejerna skulle stå på. Om nu nån trodde det...
Och de som yttrar sig i Svenskan är ju just den sortens folk som beskäftigt kommer efteråt och har synpunkter.
De som ska ha en tumme i ögat är ju fastighetsägarna. Om de tillåter att snölasten på ett tak med råge överstiger vad taket är dimensionerat för så är det deras fel. Inget byggfusk, inga slarviga konstruktörer - bara fastighetsägare som har en mesig lagstiftning att slingra sig undan.
ALLA takkonstruktioner baseras på hållfasthet. Det finns olika klimatzoner i landet, och byggandet är anpassat efter det. Och sen är det upp till den som äger huset, som förvaltar det, att sköta om taket. Skotta, hålla efter istappar, se till att hängrännor inte överlastas.

En riksdagskvinna jag känner höll på att bli inlagd på sjukhus efter att ha klarat sig med ett par decimeter från en längre sjukhusvistelse, efter att en halv kubik snö dråsade ner på Västmannagatan.

Jag tror inte ett dugg på att tak som hållit i trettio år just i år skulle ha drabbats av byggfusk just nu. Däremot drabbas nu de som äger husen av den bittra erfarenheten att det finns en gräns för hur mycket man kan snåla på underhållet. Och att snöskottning inte är nåt man kan ta itu med den dagen det börjar knaka...


Bilden? Två små takskottare längst ner vid kanten....

2 kommentarer:

Ahh så felet är bara fastighetsägarens. Enkelt och bra. Jag noterar att det inte förekommer något byggfusk... alls. Det är bra för mina egna projekt. Väry good skulle man kunna säga.

Hmm...?

 

Man bygger inte fastigheter...